Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Aralık 2019, 18:25   Mesaj No:36

Sükutu-Ezber

Medineweb Emekdarı
Sükutu-Ezber - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Sükutu-Ezber isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 41016
Üyelik T.: 08 Nisan 2014
Arkadaşları:10
Cinsiyet:
Mesaj: 1.651
Konular: 164
Beğenildi:2532
Beğendi:2837
Takdirleri:10320
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

EL-AZÎZ

İbn Kayyim ise şunları söyler: “Azîz, dilediğine karar veren ve uygula*yandır. O, izzetinin eksiksiz ve mükemmel oluşuyla kullarına hükmeden ve bu hükmü onlar üzerinde icra edendir. Allah kulların kalplerini ve iradelerini dilediği yöne çevirendir. O dilerse kul ile kalbi arasına da girer. Allah dilediği şekilde kulunu istek ve irade sahibi yapar. Bu, O’nun üstünlük ve izzetinin mükemmel oluşunu gösterir. Zira Allah’tan başka hiç kimsenin böyle bir şey yapmaya gücü yetmez. Bir insan ancak kişinin bedeni ve dış görünümü üze*rinde etkili olabilir. Onu kendi iradesi doğrultusunda istek ve irade sahibi yapması mümkün değildir. Buna ancak karşı konulamayan mutlak üstünlük sahibi olan Allah yapabilir.”

Gazali ise bu ismi şöyle açıklar: “Azîz, benzeri az bulunan, kendisine şiddetle muhtaç olunan ve ulaşılması zor olandır. Bu üç anlamı kendinde toplamayan kimseye Azîz ismi verilmez. Benzeri az bulunan nice kimseler vardır ki kendisine hiç ihtiyaç duyulmaz. Bu yüzden ona Azîz denilmez. Hatta benzeri bile bulunmayan ve kendisinden çok yararlanılan birine, eğer ulaşmak kolay ise buna da Azîz denilmez. Güneş gibi. Güneşin bir benzeri yoktur ve birçok yararı vardır. Ama kendisine ulaşmak zor olmadığı için Azîz olarak nitelenemez.”

Bütün varlıklar her şeyde Allah’ın zatına, sıfatlarına, fiillerine ve bekasına muhtaçtırlar. Hiçbir kimse O’nun gücüne erişemez. Ama O’nun her şeye gücü yeter. Akıl, O’nun gücünü anlamaktan, gözler de O’nun azamet ve yü*celiğini müşahede etmekten acizdir. Hiçbir varlık O’nun nimetlerini sayamaz ve şükrünü eda edemez. Bütün bu sıfatlar başkası için değil yalnız Allah için geçerlidir. Bu sıfatlar, O’nun mutlak üstünlük sahibi olduğunu kesin bir şe*kilde ispatlamaktadır.
__________________
*Önemli olan kalp efendim
edebi,hayayı, imanı, riyayı
Rabbinden korkmasını
dürüst olmayı
kendinde barındırır,,,,


*Eyy gönül...!!
yarın Rabbinin huzurunda
nasıl çağırılmak,anılmak istiyorsan
bu dünya da ona göre yaşa derim,,,


"Bir Hiç"
Alıntı ile Cevapla