Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Ocak 2020, 19:59   Mesaj No:1

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11856
Beğendi:8990
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Zamparalığın Yeni Adı ''Misyar Nikahı''

Zamparalığın Yeni Adı ''Misyar Nikahı''

MİSYAR NİKÂHI

“Misyar nikâhı nedir? Caiz midir?”

Misyar, seyru seyahat etmek demektir. Misfar, seferde bulunmak manasındadır. Misyaf, yazlıkta vakit geçirmek demektir. Mut’a ise belirli bir süre faydalanmak demektir.

Bu tariflerin her birisi farklı nikâh türleri için kullanılan birer sıfattır. Mut’a dışındaki bu nikâh çeşitlerinin Suudi Arabistan’da ve körfez ülkelerinde yazlıkçılar, farklı ikametlerde iş sahibi olanlar ve seyahate çıkanlar tarafından uygulandığını duyuyoruz. Ehl-i sünnetçe mut’a nikâhı caiz değildir. Çünkü Peygamber Efendimiz (asm) hayber gününde mut’a nikâhını, yani geçici özellikli nikâhı kesin olarak haram kılmıştır.1

Ancak Arabistan’da ve körfez ülkelerinde bir kısım ehl-i sünnet âlimlerinin, yukarıda sıfatlarını saydığım mut’a dışındaki nikâh türlerine cevaz verdikleri yolunda duyumlar mevcuttur. Mesela misyar nikâhı denilen, seyahat süresince kullanılmak üzere ve bu süre ile sınırlı olarak yapılan nikâhın; misfar nikâhı denilen seferden dönünceye kadar yapılan nikâhın; misyaf nikâhı denilen yazlıkta ve yazlık için yapılan nikâhın Suudi Arabistan ve körfez ülkeleri ulemasınca fetva verilen nikâh türleri olduğu iddia ediliyor.

ARADA NE FARK VAR?

Cevaz verildiği ileri sürülen bu nikâh türleriyle mut’a nikâhı arasında ne fark var?

Tek farkı: Mut’a nikâhında kadından geçici bir süreliğine faydalanma niyetini mertçe ve dürüstçe ibraz ediyorsunuz.

Adına misyar, misyaf ya da misfar denilen bu körfez veya Arabistan usulü nikâhta ise mertliği ve dürüstlüğü rafa kaldırıyorsunuz. Şeriat sahibi haram kıldı diye adına mut’a demiyorsunuz. Fakat başka bir ad altında olmakla beraber tıpkı mut’a gibi uygulanan geçici özellikli nikâha cevaz veriyorsunuz. Şeriat sahibini mi kandırıyorsunuz, kadını mı kandırıyorsunuz, kendinizi mi kandırıyorsunuz, İslâm toplunu mu kandırıyorsunuz?

Adına mut’a demediğiniz, fakat geçicilik özelliğini niyetinizde saklı tuttuğunuz ve bunu kadının da bilip kabul ettiği nikâh türü, cevaz noktasında sıkıntılıdır. Niyette saklı olarak geçicilik sıfatı olması nedeniyle bu nikâh şeriat sahibince reddedilir. Çünkü bu, bu haliyle ne doğru İslamiyet’e, ne de İslamiyet’e layık doğruluğa uygun değildir.

Nitekim böyle geçici özellikli nikâhta kadının hukuku, doğacak çocuğun hukuku, toplumun hukuku, aile hukuku zayi olacaktır. Her ne kadar nikâhı veren kadın kendisi nikâhın geçici olma özelliğini kabul etse bile, bu durum, kadın olarak kendisini de, çocuğunu da, ailesini de mağdur etme kabiliyeti taşıyor.

İslamiyet’i doğru algılamaktan uzak; menfaatimize ve hissiyatımıza göre eğip bükme gayreti problemli bir yaklaşımdır. Müslüman olarak, dünya nezdinde doğru İslamiyet’i temsil etmenin Allah katında cihad sayılacağı da ayrıca unutulmamalıdır.

Dipnotlar:

1- Buhari, Megazi 38, Nikah 31, Zebaih 28, Hiyel 3; Müslim, Nikah 29, (1407); Muvatta, Nikah 41, (2, 542); Tirmizi, Nikah 28, (1121); Nesai, Nikah 71, (6, 125, 126).]
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dört Entrikacı mı Dört Dahi mi? Duhatul Arab İslam/Dinler/Mezhepler Kara Kartal 1 85 09 Nisan 2024 00:40
Fakire Makarna Sadakası Medineweb.net Videolar Kara Kartal 1 69 08 Nisan 2024 17:02
Başörtülü Bacıma Ters Kelepçe İslami Haberler Mihrinaz 1 53 08 Nisan 2024 03:17
Merhemet Duyğusu Sende Yoxdursa Şiirler ve Şairler Mihrinaz 0 76 05 Nisan 2024 15:20
Gazze Perdenin Yırtıldığı Yer Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 70 01 Nisan 2024 03:25