Konu Başlıkları: Bir Sorum Var
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ağustos 2020, 14:14   Mesaj No:98

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
ÂlâLeyl Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Neml 35'te de geçen "Hediye" kelimesinin kökeni hidayetten mi geliyor? Ne manalara geliyor?
Evet , hidayet ve hediye aynı kökten geliyor.
Hediye Kur'an'da 2 ayette geçerken hidayet bir çok ayette geçer. Hediyenin geçtiği ayetler:

وَاِنّ۪ي مُرْسِلَةٌ اِلَيْهِمْ بِهَدِيَّةٍ فَنَاظِرَةٌ بِمَ يَرْجِعُ الْمُرْسَلُونَ
" (Belkis) Ben şimdi bir hediye göndereceğim. Bakalım elçiler ne ile geri dönecekler.” dedi.(Neml-35)

فَلَمَّا جَٓاءَ سُلَيْمٰنَ قَالَ اَتُمِدُّونَنِ بِمَالٍۘ فَمَٓا اٰتٰينِ*يَ اللّٰهُ خَيْرٌ مِمَّٓا اٰتٰيكُمْۚ بَلْ اَنْتُمْ بِهَدِيَّتِكُمْ تَفْرَحُونَ
"(Elçiler) Süleyman’a geldiğinde o şöyle dedi: "Siz bana mal yardımı mı yapıyorsunuz? Allah’ın bana verdiği size verdiğinden daha değerlidir. Hayır, hayır! Bu hediyenizle ancak sizin gibiler sevinir."(Neml-36)

Hediye kelimesi hediye, armağan, hibe anlamlarına gelir. Kökü هَدَي fiilinden gelir. "Doğru yolu göstermek , doğru yola gitmek , hidayet bulmak , hidayete erdirmek , doğru yolu bulmak , kılavuzluk etmek , hediye vermek , hidayet etmek , hidayete ulaşmak , irşat olmak , gelini damada gönderip gerdeğe koymak , irşat etmek , hediye vermek , doğru yola iletmek" gibi anlamlara gelir.

Hidayet ile hediye ilişkisi ne olabilir düşündüğümüz zaman hidayetin en büyük hediyesi hidayet olduğunu anlarız. Allahın insanı hidayete erdirmesi insan için en büyük hediyedir. Hediye anlam olarak en basit bir şeyi karşılıksız olarak başkasına vermek ile en sevdiği şeyi maddi ya da manevi olsun fark etmez, yine karşılıksız olarak vermek arasındaki bütün verilen armağan,hibe vs şeylerdir.
Neml suresindeki Belkis'ın Sülayman a.s'a gönderdiği hediyeler maddi değeri olan hediye olan hediyelerdir. Ama Süleyman a.s bu maddi değeri olan hediyeleri önemsemiyor ve Allah'ın kendisine verdiği HİDAYET / risalet hediyesini önemsiyor ve Allah'ın verdiği hediyenin kulların verdiği hediyeye göre daha üstün olduğunu belirtiyor.

Heda kökünden gelen HEDİYE kelimesi hidayet kelimesinin alt basamaklarındandır. Kişinin hidayete ermesi kişi için Allah'ın en büyük hediyesidir.



__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla