Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Eylül 2020, 12:32   Mesaj No:9

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11856
Beğendi:8990
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

3- Nübüvvete Miras Olan Nebiler

Allah'ın el Vâris isminin tecellilerinden biri de, ehliyet ve liyakat kesbeden bazı oğulları, babalarının nübüvvetine varis kılmasıdır. Kuran'da babaların nübüvvet mirasına liyakat kesbeden iki oğuldan söz edilir. Biri Hz Davut'un ehliyet ve liyakatine kesbeden oğlu Hz Süleyman'dır.

" Ve Süleyman Davud' a varis oldu" Neml Suresi 16

İkinci örnek ise, babası Hz Zekeriyya'nın nübüvvetine varis olan Hz Yahya'dır.

" Bana kendi katından yerimi dolduracak ehil bir takipçi ver; hem bana hem Yakup oğullarına varis olsun. Ve Sen de ey Rabbim, onu razi olacağın biri kıl!" Meryem 5-6

Onlar, Peygamber babaların oğulları oldukları için peygamber olmamışlardır. Aksine, kendileri peygamberliğe layık ve ehil oldukları için, Allah onları da babaları gibi peygamber seçmiştir. Allah "mirasçı kıldık" dememiştir. Aksine "varis oldu"(verise), "varis olur"(yerisu) buyurmuştur.

Kullarına emaneti ehline vermelerini emreden Allah, peygamberlik gibi çok büyük bir emaneti ehline değilde keyfine göre vermez..

📍 Peygamberlik saltanat gibi babadan oğula geçen bir şey değildir. Öyle olsaydı Hz.Nuh'un oğlu küfür ve isyan ederek ölmezdi. Şüphe yok ki peygamberleri Allah seçer.( Ali Imran 33) Fakat Allah hiçbir seçimini gelişi güzel yapmaz. Sadece kullarina takvayı emretmez. Bizzat kendisininde "ehli takva" oldugunu "Müddesir 56 da", "dosdoğru bir yol üzere" oldugunu (Hud 56) söyler. Elbette "O yaptığından hesap sorulmayandır."

4- Medeniyetlere Varis Olanlar

Allah'ın el Varis isminin tecellilerinden biri de medeniyetlerin birbirine varis olarak varlığını surdurmeleridir. Sosyolojik bir gerçektir ki, bir sonraki medeniyet bir önceki medeniyetin mirası üzerine yükselir.

Roma Mısır'ın mirasını üstlendiğinde imparatorluk olmuştur.

İslam hilafeti, Hz Ömer dönemi Mısır Fethi ve Kadisiye savaşından sonra İran'ın yenilgisi sonrası bir "cihan devleti" olmuştur.

Osmanlı'nın "Agustus Eşiği" Doğu Roma'nın (Bizans) fethidir. 1453 ten itibaren cihan devleti olmuştur. İşte bu eşik, önceki medeniyetin mirasını üstlenmekle aşılan bir eşiktir. Istanbul'un fethinin önemi, bir imparatorluk başkentinin savaşla elde edilmesinden değil, bir medeniyetin mirasına sahip çıkılmasından kaynaklanmaktadır.

📍Şu dünya misafirhanesi, tüm devletlerden ve medeniyetlerden önce de vardı. Allah oranın halifesi olarak insanı seçti ve yeryüzüne insanı mirasçı kıldı:

" Şüphesiz yeryüzü Allah'ın mülküdür; kullarından dilediğini oraya mirasçı kılar" (A'raf 128)


5- Cennete Varis Olanlar

📍Hiç şüphesiz el Vâris isminin tecellilerinden en büyüğü, mü'minlere vaat edilen cennettir. Cenneti hak etmiş her mü'min, cennetin gerçek varisidir. Asla el değişirmeyecektir. Hz İbrahim'in duası:
" Beni ölümsüz nimetlerle dolu cennetin varislerinden kıl" ( Şuara 85)

" Ve doğrusu Biz, hatırlatıcı mesajların ardından, bütün ilahi vahiylerin hikmet yüklü sayfasına "(Tekrar yarattığımız) bu yerin varisi ıslah eden kulları olacak " diye yazmışız (Enbiya 105)

"Sorumluluk bilincine ermiş olanları mirasçı kılacağımız cennet işte budur" (Meryem 63)

"Onlar ki namazlarının muhafızıdirlar; ve işte onlar (cennete) varis olanlardır" (Müminun 9-10)



YA RAB: SONSUZ CENNETE VARİS OLANLAR ARASINA BİZİ de KAT!
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla