Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Kasım 2020, 07:39   Mesaj No:6

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11856
Beğendi:8990
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

2. Allah Sâdık'tır

Kuran'da bu maddeden160 küsür kelime yer alır ve 56 sı "sâdıkûn/sâdıkîn" formunda gelir. Enam Suresi 146.Ayette Allah'a nispetle Sâdıkûn şeklinde gelir.

Sâdık isminin Kuran'da yer aldığı tek âyet olan Enam 146. Ayet, ilahi risalete tabi her ümmet gibi ònceden Müslüman olduğu halde sonradan Yahudileşen İsrailoğullarıyla alakalı bir pasajdır.

وَعَلَى الَّذ۪ينَ هَادُوا حَرَّمْنَا كُلَّ ذ۪ي ظُفُرٍۚ وَمِنَ الْبَقَرِ وَالْغَنَمِ حَرَّمْنَا عَلَيْهِمْ شُحُومَهُمَٓا اِلَّا مَا حَمَلَتْ ظُهُورُهُمَٓا اَوِ الْحَوَايَٓا اَوْ مَا اخْتَلَطَ بِعَظْمٍۜ ذٰلِكَ جَزَيْنَاهُمْ بِبَغْيِهِمْۘ وَاِنَّا لَصَادِقُونَ ﴿١٤٦

Yahudilere tırnaklı hayvanların hepsini haram kıldık. Sığır ve koyunların ise, sırtlarında veya bağırsaklarında bulunanlar, ya da kemiklerine karışanlar dışındaki içyağlarını (yine) onlara haram kıldık. İşte böyle, azgınlıkları sebebiyle onları cezalandırdık. Biz elbette doğru söyleyenleriz.

İmtihan ve cezalandırıma amaçlı haram kılma ile Allah'ın Sâdık olması arasındaki bağ nedir?
●İsrailoğulları Allah'a söz vermişlerdi. Allah onlardan sözlerinde durmlarini istedi: "Ey İsrailoğulları! Bir dönem sizlere verdiğim nimetlerimi hatırlayın! Siz bana verdiğiniz sözde durun ki bende size olan vaadimi tamamalayayım ve kaygınızın merkezinde sadece Ben olayım!"(Bakara-40)

İsrailoğullarına verilen nimetlerin başında peygamberler ve kitaplar gelir. Ayrıca Allah onlara, vahyin insanlara taşıma gibi kutsal bir görev tevdi etti; çölde su, men,selva ve onları gölegeleyen bulut verdi.
Allah'ın İsrailoğullarından itaat,bireysel ve sosyal arınmak temsil eden namaz ve zekat, iyiliği emir kötülükten nehiy ve peygamberlere, òzellikle Tevrat'ta geleceği haber verilen Ümmi Peygsmber'e ve ona indirilen Nûr'a iman konusunda söz aldığını, buna karşılık onların geçmiş günahlarının üzerini örtmek, hatalarını affetmeyi, dünya ve ahiret saadeti vaad ettiğini Kuran'dan òğreniyoruz. (5:12- 7:156-157)

İsrailoğulları verdikleri söze rağmen haddi aşınca ilahi cezaya çarptırıldılar. İşte bu cezalardan biri de bazı yiyeceklerden mahrum edilmeleridir.Ayette ki "haram" kılınması "mahrum" kılınma vuruşunu taşımaktadır.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla