Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Mart 2022, 11:37   Mesaj No:4695

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Kara Kartal Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Benim bir sorum var?
Kuran'ın sure sıralaması neden hüküm ayetlerinin yoğun olduğu medeni surelerle başlıyor? Neden tevhid,şirk, iman, ahiret konularının ağırlıklı olduğu mekki surelerle başlamaz? Neden Kuran'ın doğduğu zamanın surelriyle başlamaz? Sıralama neye göre belirlenmiş? Anlatirmısınız?

Bu konu tefsir usulünde "Surelerin tertibi içtihadi mi yoksa tevkifi mi ?" sorusu tartışılmıştır ve delilleriyle tertibin tevkifi olduğu usul alimlerince kabul edilmiştir. Tevkifi derken içtihad kaynaklı olmayıp vahiy kaynaklı olduğu anlaşılır. Nüzul sırasına göre tertip edilmeyip bir tertip üzere surelerin dizilmesinin bir çok hikmetleri sayılabilir. Şüphesiz Allah Resûlü a.s .kendisine herhangi bir âyet nazil olduğunda, surelerin tertibinde bildirdiği gibi, bu ayetin, hangi surenin hangi ayetleri arasına konulacağını ashaba bildiriyordu. Kurandaki bir suredeki ayetlerin , diğer surelerdeki ayetlerle bir irtibatı olduğu gibi , bir surenin de başka surelerle irtibatı vardır. Mesela Kur'anın ilk suresi ve tam olarak nazil olan ilk sure olan Fatiha suresi ile , hemen ardından gelen Bakara suresinin irtibatı vardır. Kul Fatiha suresinde Rabbinden hidayet isterken Allah hidayet istiyorsanız "işte size hidayet" diye Bakara suresini gösteriyor. Kuranın ayet ve sureler arasındaki uyumu yine Tefsir usulünde "Tenasubul Kur'an" konusudur.
Allah Rasulu a.s ömrünün son iki senesinde Ramazanda Cebraile Kur'anı şu anki Mushafa göre tilavet ettiği rivayetleri vardır.
Kur'anı anlamaya yönelik olarak nüzul sırasına göre okumak, anlamaya çalışmak güzel bir eylemdir. İster mushaftaki dizilişe göre ister nüzul sırasına göre okuyalım , fark etmez. Önemli olan Kur'anı anlamak ve onun emirleri uygulamaktır. Nüzul sırasına göre okumak Mekke ve Medine dönemini iyi anlamımıza faydalı olur ve tedrici metodu kavramış oluruz.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla