Konu Başlıkları: Sukulent Bakımı ve Çoğaltma
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Mayıs 2022, 23:43   Mesaj No:1

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11856
Beğendi:8990
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Sukulent Bakımı ve Çoğaltma

Sukulent Bakımı ve Çoğaltma

Sukulent bitkisi son yıllarda evlerde sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri. Bakımı oldukça kolay olan sukulentler, birbirinden ilginç şekilleriyle ilgi odağı oldu.

Kendi kendine yetmeyi bilen bu bitkileri bende çok seviyorum. Toprak değişimi yaptığım, yapraklarından çoğalan bu arkadaşlarla ilgili bilgi paylaşalım. Siz henüz sukulent yani dikensiz kaktüs yetiştirmediyseniz kesinlikle evinizde yer vermelisiniz. Çok tatlış bu arkadaşlar.[emoji4]




İşte onlarla ilgili bilgiler:


Sukulent ailesine ait tüm türlerin bakımı aynı şekilde yapılır. Bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saksı seçimidir. Mutlaka hava delikleri olan saksılar tercih edilmesi gerekir.

Eğer hava deliği olmayan bir saksı kullanacaksanız çakıl taşlarıyla tabanında iyi bir drenaj sağlamalısınız. Eğer drenajı iyi sağlayamazsanız bitki kısa sürede çürür ve ölür.

SUKULENTLER HANGİ HAVALARI SEVER?

Sukulent bakımını eğer akdeniz ve ege bölgesinde sıcak havaya sahip bölgelerde yapacaksanız yaz-kış balkonda bakabilirsiniz. Fakat soğuk iklimli şehirlerde yaşıyorsanız yazın balkonda kışın evin içerisinde bakım sağlamanız gerekiyor. Sürekli evde bakım yapacaksanız havadar ve aydınlık bir ortam tercih etmelisiniz.

SUKULENT NASIL SULANIR? YAPRAKLARINA DİKKAT

Kışın sulaması daha seyrek yazın ise toprak nemi kontrol edilerek ve yapraklarına su değdirmeden sulama yapmanız gerekir.

Toprak olarak suyu tutma özelliği olmayan toprak tercih etmelisiniz.

SUKULENTLER NASIL ÇOĞALTILIR?
Sukulenti çoğaltmak için üç yöntem vardır. Yapraktan, tohumdan ya da kök ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir.

Her tür yapraktan çoğaltılmaz. Yapraktan çoğaltılan türlerde en diri olan tercih edilir. Sağa sola hareketlerle nazikçe yaprak kopartılır. Koparılan uç toprakla hafifçe kapatılır. Ya da direk toprak üstüne bırakılır. Havadar bir ortamda toprak nemi sağlanarak tomurcuklanmaya bırakılır.





YAZ MEVSİMİ SONUNDA SUKULENT SULAMA ARALIĞINIZ DEĞİŞECEK
Kaktüs ve sukkulentlerin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri sulama. Sıcağı sevseler de bu güzel bitkiler de eylül ayında yaz yorgunu. Akşam nemi onlara yeter. Sulama işlemini ay sonuna (eylül ayı) değin kademeli olarak azaltın. Ekimde tamamen dinlenmeye çekilmeleri gerekecek.

Saksı değişikliği ve gübre ihtiyacı: Her iki yılda bir, kaktüslere uygun toprakla (İyi cins drenajlı bahçe toprağı, kum ya da çok ince çakıl) saksı değişimi yapabilirsiniz. Bu sırada kaktüslere uygun gübre verebilirsiniz. Dikkat! Çok sulama önerilmez; saksının toprak yüzeyi iyice kurumadan sulamayın.

Sukulentleri nasıl çoğaltalım? Sukkulentler çoğaltma için çok uygun bitkilerdir, size bu konuda çok kolaylık sağlarlar. Ana gövde yanında beliren köklenmiş minik sürgünleri nisan ayında ve yaz sonunda dikkatlice çıkarın. Kuru kökleri temizledikten sonra istediği toprağa dikin. Eğer bitkinin kendisinden çelik alıyorsanız, kestiğiniz yerin kurumasını bekleyin..
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dört Entrikacı mı Dört Dahi mi? Duhatul Arab İslam/Dinler/Mezhepler Kara Kartal 1 85 09 Nisan 2024 00:40
Fakire Makarna Sadakası Medineweb.net Videolar Kara Kartal 1 69 08 Nisan 2024 17:02
Başörtülü Bacıma Ters Kelepçe İslami Haberler Mihrinaz 1 53 08 Nisan 2024 03:17
Merhemet Duyğusu Sende Yoxdursa Şiirler ve Şairler Mihrinaz 0 76 05 Nisan 2024 15:20
Gazze Perdenin Yırtıldığı Yer Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 70 01 Nisan 2024 03:25