Konu Başlıkları: Tavuk ve et dönerde tehlike
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Temmuz 2022, 11:27   Mesaj No:2

Kara Kartal

Medineweb EDİTÖRÜ
Kara Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Kara Kartal isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 59105
Üyelik T.: 03 Şubat 2018
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesaj: 3.504
Konular: 412
Beğenildi:3136
Beğendi:3591
Takdirleri:25542
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

TAVUK MUTLULUK VERİYOR”
Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, tavuğun besin değerleri ve sağlık açısından çok önemli olduğunu belirtti. Diyetisyen Akgül, tavuğun mutluluk hormonu salgıladığını da ifade ederek, “Özellikle tavuğun içerisinde triptofan dediğimiz amino asit vardır. Bu da özellikle mutluluk duygusunu tetikleyen serotonin hormonunun sentezlenmesini sağlar. Yani tavuk, aslında mutlu eden gıdalardan biridir. O yüzden de biz diyet listelerine mutlaka tavuğu ekliyoruz” diye konuştu.

Tavuk tüketiminin faydalı olduğunu da ifade eden Diyetisyen Akgül, daha az kolesterol içerdiği için kalp ve damar hastalarının özellikle tavuk eti tüketmesini tavsiye etti.

“BUZDOLABINDA EN FAZLA 3-4 GÜN DAYANIR”
Yaz sıcaklarında tavuğun korunmasına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Diyetisyen Akgül, “Tavuk satın alınırken güvenilir yerlerden alınmalı. Ayrıca temiz koşullarda hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli. Satın alınacak tavukların soğuk zincirlerde korunmuş olması çok önemlidir” dedi. Tavuğun pişirilme sürecindeki detaylara da dikkat çeken Diyetisyen Akgül, “Tavuk eti iyi pişirilmeli, çiğ kalmamalı. Özellikle iç sıcaklığı 72 dereceyi mutlaka bulmalı. Pişmiş tavuk alırken de çok dikkat edilmeli. Pek çok restoranda bulunan ve çok da tercih edilen tavuk döneri mutlaka bildiğiniz ve güvendiğiniz yerden alın” diye konuştu.

Diyetisyen Akgül, tavuğun satın alındıktan sonra evde muhafaza edilmesine ilişkin olarak, “Alındıktan sonra çiğ haldeyken 3-4 günden fazla buzdolabında, 4 aydan fazla da derin dondurucuda saklanmamalıdır. Eğer pişirilerek konulduysa buzdolabında 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş tavuğu buzdolabında bile olsa 2 günden fazla bekletmeyin” dedi.

“DİKKAT EDİLMEZSE TAVUK ZEHİRLENMESİ OLUYOR”
Kentte uzun yıllardır tavuk dönercilik yapan Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. Taş, “Normal tüketilen tavuk sıcak ortamda durmamalı ve günlük tüketilmeli. Tavuk dönerin ise gün boyu sıcakta durması zararlı ve gıda zehirlenmesine yol açar. Tavuk döneri günde en az 3-4 defa yeniliyoruz. Tavuk döner veya tavuk bilindik yerlerden alınıp tüketilmeli. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmezse tavuk zehirlenmesi oluyor” şeklinde konuştu.
__________________
Ben yalnızca sevdiklerimden korkarım.
Çünkü beni sadece onlar incitebilirler
Alıntı ile Cevapla