Konu Başlıkları: Afganistan'da Kadın Olmak Suç
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Aralık 2022, 14:58   Mesaj No:1

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11857
Beğendi:8990
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Afganistan'da Kadın Olmak Suç

Afganistan'da Kadın Olmak Suç

Afganistan'daki Taliban yönetimi, kadınlar üzerindeki baskıyı artırarak, tüm üniversitelerde kadınların eğitimini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldığını duyurdu.

Böylece, Afganistan’da kız öğrencilerin lise eğitimi almasının yasaklanmasının ardından üniversiteye gitmeleri de resmi olarak yasaklanmış oldu.



Afganistan'da, Taliban'ın ülke genelinde kadınların tüm özel ve devlet üniversitelerinde eğitim almasını yasaklamasının ardından kadın ve kız öğrenciler kapıdan içeri alınmıyor.

Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimlerinin askıya alınmasına örtünme, karma eğitim, seyahatler ve konaklama gibi konularda gördükleri sorunları gerekçe gösterdi.


Adının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, "Perişan olduk. Her şeyimizi kaybettik." sözleriyle eğitim haklarının ellerinden zorla alınmasına tepki gösterdi.


Afganistan'daki Taliban yönetiminin Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem, kadınların üniversite eğitimini askıya alma kararının ardından bir açıklama yaparak, “Türkiye ve Suudi Arabistan gibi değil, saf İslam istediklerini” savundu.


Taliban yönetiminin aldığı kararla ilgili tepkiler dünyada çığ gibi büyürken, Yüksek Öğrenim Bakanı Neda Mohammad Nadeem'den bir açıklama geldi.

Nadeem, “İslam'da kadının statüsünün belli olduğunu, bundan fazlasının verilemeyeceğini” iddia ederek,“Cenâb-ı Hak bize güç vermiş, şeriatı güzel uygulayabiliriz, kimseden korkmuyoruz, kimsenin himayesinde değiliz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Suudi Arabistan tarafından gösterilen tepkilere de değinen Nadeem, “Kur'an'da ve hadislerde bile hiç kimse kadınların 'çağdaş ilimler' öğrenmesinin gerekliliğini ispat edemez, bilimsel hipotezi ispat edemez. Türkiye ve Suudi Arabistan gibi değil, saf İslam istiyoruz” dedi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban'ın kız öğrencilerin üniversiteye gitmesinin yasaklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu yasak İslami de değil insani de değil. Dolayısıyla böyle bir yasağı biz reddediyoruz, doğru bulmuyoruz. İnşallah bir an önce bu kararlarından vazgeçerler. Üniversiteye gidebilecek yaklaşık 1 milyon kız öğrenciden bahsediyoruz. Eğitim, kadınların eğitiminin ne zararı var? İnsanlığa ne zararı var, Afganistan'a ne zararı var? Bu yasağın ne faydası var? Mantıklı bir açıklaması olsun. İslami olarak bir açıklaması var mı? Tam tersine dinimiz İslam eğitime karşı değil, tam tersine eğitimi teşvik ediyor, ilimi, bilimi teşvik ediyor. İnsani olarak faydası ne? Hiçbir mantığı yok. İnsani de değil İslami de değil. Dolayısıyla Taliban'ın bu kararından vazgeçmesini bekliyoruz."
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dört Entrikacı mı Dört Dahi mi? Duhatul Arab İslam/Dinler/Mezhepler Kara Kartal 1 85 09 Nisan 2024 00:40
Fakire Makarna Sadakası Medineweb.net Videolar Kara Kartal 1 69 08 Nisan 2024 17:02
Başörtülü Bacıma Ters Kelepçe İslami Haberler Mihrinaz 1 53 08 Nisan 2024 03:17
Merhemet Duyğusu Sende Yoxdursa Şiirler ve Şairler Mihrinaz 0 76 05 Nisan 2024 15:20
Gazze Perdenin Yırtıldığı Yer Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 70 01 Nisan 2024 03:25