Konu Başlıkları: Şiveli Konuşalım mı?:)
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Ocak 2023, 08:59   Mesaj No:20

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Mihrinaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.406
Konular: 1270
Beğenildi:11863
Beğendi:8994
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Standart

Bizde, evin içinde birbirimizle şiveyle konuşmak çok hoşumuza gidiyor))Başını gözünü yara yara.. çocuklar her gittikleri yerde okulda çok fazla gözlem yapıyorlar. Evde uygulama yapınca burdaki kadar eğlenceli, güzel diyaloglar oluşuyor.

"Ni yabayisın?" "Nereyesun?" Trabzon Akçaabat ağzıyla "ne yapıyorsun, neredesin" sorma şekli.

Küçük 5 yaşındaydı evde uşiğum uşiğum gibi bişeyler söylüyor anlayamadık da. bu ne demek diye sorduk. Bilmem arkadaşlarım bide hocam konuşurken söylüyor. "Uşağum" olduğunu çözdük ))

Samsun' da şöyle.. Çocuklardan öğreniyorum bu arada)

E harfini açık telaffuz ediyorlar. İnce e ile değil genişleterek açık şekilde konuşuyorlar.

"Eellibeş kere söyledim neemli anneeem neemli buralar. Meendil varmı?" gibi... nedenini bilmediğim şekilde bazı kelimeler manasız yerlerinden uzatılıyor. "Aşağıdaaakiler" gibi))


Trabzon kadar garipsediğim zorlandığim bir yer olmadı Kara Kartal. Doğuya hiç gitmedim. Orda bile bu denli zorlanacağımı düşünmüyorum. Bir merkezde bin çeşit mi ağız olur. Aynı cümleyi 100 kişiye söyletin hepsi bambaşka söyler. Yuvarlayarak konuştukları için anlaşmak 5 yılımı aldı. Bildiğin ağız okumaya uğraşıyorsun.)) Bir Starbucks kahvesi alırken bir hamburger alırken yanında şunu şunu alırmısınız derlerya orda çok zorlanmıstım birde Trabzon esnafından ekmek su herhangi birşey almaktan))Hepsini bir kere yapıp bıraktım)) Dolmuşa binme hiç konuşmayalım)))İneceğin duracağın gideceğin yer konusunda anlaşamamanın ızdirabını siz bilmezsiniz
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla