Konu Başlıkları: KALPLERİN MÜHÜRLENMESİ...
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Ekim 2023, 08:37   Mesaj No:4

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.403
Konular: 1269
Beğenildi:11857
Beğendi:8991
Takdirleri:26311
Takdir Et:
Standart

Allah’ın, kulunun kalbini durduk yere mühürlemesi söz konusu değildir. Böyle bir şey zulüm olur. Allah zulümden münezzehtir. Zulmü insan yapar, Allah ise ya merhamet eder, ya da adaletiyle hükmeder. Allah kuluna zulmetmez.

Kalplerin mühürlenmesinden bahseden âyet şöyledir:

“Küfre saplananlara gelince, onları uyarsan da, uyarmasan da, onlar için birdir, inanmazlar. Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Gözleri üzerinde de bir perde vardır. Onlar için büyük bir azap vardır.”Bakara 6,7

Kalbin mühürlenmesinden maksat, kalbin küfür ve isyanla katılaşmak ve kararmak suretiyle imanı kabul edemez hale gelmesidir. Yoksa gökten bir mühür inip, rastgele insanları seçip kalplerini mühürlemesi gibi bir ucube değildir. Böyle bir ucube olsaydı insan itirazında haklı olabilirdi. Fakat kalbin küfür ve isyanla katılaşmasında fail insandır, sorumlu da insandır; Allah değildir.

Öyleyse saplandığı küfür ve isyanını sürdürerek hiçbir şekilde tebliği kabul etmeyen, tebliği ve tebliğcileri küçümseyen insandır. Dolayısıyla kalbinin mühürlenmesinden sorumlu olan da insan kendisidir.

Allah ise insanı hakka ve hidayete çağırır, hidayet kapılarını açık tutar, hidayete gelmesi için yardım eder. Bu amaçla peygamber ve kitap gönderir. Kendisine ‘bir adım’ yönelen kulunu koşarak kucaklar ve elinden tutarak hakkı ve hakikati anlamasını, hidayeti kavramasını ve hidayete kavuşmasını kolaylaştırır.

KALP NASIL MÜHÜRLENİR?

Şirki ve küfrü dâvâ eden insan, kendisine gelen tebliğci veya peygamberle mücadele etmeye başlar. Peygamberin veya tebliğcinin yalan söylediğini iddia eder, iddiasını ispat etmek için kendi şirkinde ve küfründe yeni iddialar geliştirir. Git gide kalbi siyahlaşmaya, hakkı ve hakikati anlamamaya başlar. Kalbindeki siyahlık gittikçe koyulaşır ve katılaşıncaya kadar devam eder. Öyle ki bu siyahlık bütün kalbini kaplar. Sürekli küfrünü ve şirkini ispat etmek, tebliğciyi yalan çıkarmak, tebliğcinin bir açığını bulup onunla alay etmek ve insanların inanmasını engellemek peşinde olduğu için, kalbinde hidayete yer kalmaz.

Her kâfirin veya her müşrikin kalbi mühürlüdür demek doğru değildir. Eğer her kâfirin veya her müşrikin kalbi mühürlü olsaydı Sahabe-i Kiramın çoğu hidayete kavuşamazdı.

Peygamber Efendimiz (asm) kalbin mühürlenmesini netice veren süreci şöyle anlatıyor:

“Günah işlendiği zaman kalpte bir kara leke olur. Eğer sahibi pişman olur, tövbe ve istiğfar ederse kalp yine parlar. Etmez de günah tekrarlanırsa, o leke artar, sonra artarak bir dereceye gelir ki, leke bir kılıf gibi bütün kalbi kaplar. Mutaffifîn Sûresi’nde ‘Onların işleyip kazandıkları şeyler, kalplerinin üzerine pas tutmuştur.’ (Mutaffifîn, 83/14) âyetindeki “rayn” da budur.”

KALBİN MÜHÜRLENMESİNE SEBEP İNSANDIR

Allah’ım! Günahlarım dolayısıyla kalbimi mühürlenmesinden, kulaklarımın hakka kapanmasından, gözlerimin hakikate kör olmasından Sana sığınırım! Affeyle! Bağışla!

Mağfiret eyle! Merhamet buyur Rabbim! Âmin.
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla