Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Ocak 2024, 11:38   Mesaj No:1

Hâdimul İslam

Medineweb Baş Editörü
Hâdimul İslam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Hâdimul İslam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:45
Mesaj : 13.025
Konular: 1409
Beğenildi:13238
Beğendi:9635
Takdirleri:30983
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kadın İçin Kayın, Enişte, Kuzen Yabancı mıdır?

Kadın İçin Kayın, Enişte, Kuzen Yabancı mıdır?

- Özellikle evde yalnız kaldığımızda kayınbirader, enişte, baldız, kuzen mahrem midir?

Yabancı deyince aklımıza hep uzak insanlar gelir. Yaşadığımız toplumda ve coğrafyada örf, adet adı altında çokça bu sıkıntıyla karşılaşıyoruz. Kadın erkek mahremiyet noktasında algı mı önemli din mi önemli ? Algı ve adetler önemli hale getirilmiştir.
Allah Rasulü'nün şu sözü tam da bu konu içindir.

Rasulullah sav şöyle buyuruyor:

"Kadınların yanına girmekten sakının" Ensardan biri dediki "Ya Rasulullah kayın için ne söylersin?" Allah Rasulu " Kayın ölümdür."( Buhari Nikah 112)

Toplum olarak hepimiz aileyiz, kardeşiz, o benim bacım, abim algısı dinin önüne geçmiş durumda. Allah Rasulü'nün sözleriyle kardeş, akraba olmadığını, böyle bir samimiyetin olamayacağını anlıyoruz.

Kayınbirader namahremdir. Kadın için yabancı bir erkekten farkı yoktur. Tek farkı akraba olması. O da namahremliği ortadan kaldırmıyor.
Onun yanında rahat konuşamaz, rahat giyinemez, rahat davranamaz. Yabancı bir erkek ne ise kayınbirader odur.

Küçük olsun büyük olsun, birlikte büyüsünler farketmez. Biz birlikte büyüdük, amcam kızıdır, halam dayım oğludur kardeşim gibidir, baldizımdır demek hafife almak büyük yanlıştır. Enişte, kayın, baldız, yenge hepsi bu kategoridedir. Yaşadığımız toplumda ne sapkınlıklar görüyoruz. Hergün neler neler duyuyoruz. Sapkınlıklar önce yakın akraba denilen dini sınırlar konulmayan kişilerden çıkıyor. Öldüğü veya boşandığı zaman baldizla, kayinla evlenebiliyorusnuz. Kuzen dedikleriniz amca, dayı, hala oğulları kızlarıyla nikahlanabiliyorsunuz. O yüzden başbaşa kalmak namahremdir.

"Kayın ölümdür" demek; toplum olarak örf adet, baskı gereği kardeş, akraba diyerek gevşeklik göstermek, fitneye, helake sürüklenmektir. Başkası için göstermeyeceği gevşekliği kaynı, baldızı, eniştesi, için gösterebiliyorlar. Aynı ortamda büyüyen geniş ailelerde özellikle bu durum var. Kardeşinin eşiyle başbaşa kalmakta bir sakınca görmüyorlar.Bu durum kadının kayınlari, eniştesi ile başbaşa kalması fitne ve helake sebep olacağı için Allah Rasulu tarafından ölüm olarak nitelendirilmiştir.

Bu hususa özellikle dikkat edelim.
A. Ateş
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Hâdimul İslam 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Eliniz Nasıl Gitti, Sesiniz Hiç mi Titremedi? İslami Haberler Hâdimul İslam 1 57 30 Temmuz 2025 22:28
Bu Kitap Onlara Kâfi Gelmedi mi? Kur'ân-ı Kerim Genel Hâdimul İslam 0 54 27 Temmuz 2025 17:19
LGS-CHP-İHL Gündem/ Manşetler Hâdimul İslam 0 70 20 Temmuz 2025 22:26
Tatilde Bitkileriniz Mağdur Olmasın Elişi ve Hobi Dünyası Hâdimul İslam 1 73 18 Temmuz 2025 19:30
Seviyoruz, Peki Benziyor muyuz? Hz.Muhammed(s.a.v) Hâdimul İslam 0 77 16 Temmuz 2025 12:28