Alıntı:
su damlası Üyemizden Alıntı
Bu konuyu biraz açabilirmiyiz hocam
Yani iki namaz birleştirmek örnek olarak verebilirsek
Vakit namazını eda ettiktenten sonra, aynı namazın arkasından vaktinde eda edemediğimin kazaya kalmış en son sabah vs, farzını kılmaya diyerek eda edip birleştirmek..
Yanlışım varsa düzeltin hocam  |
Hocamın bahsettiği kavramları detaylandırmadan açalım daha iyi oturacaktır:
Alıntı:
cem-i takdim;iki namazı ileri çekmek,beraber kılmak.
İkindi vaktini beklemeden, ikindiyi öğle ile birlikte öğle vaktinde kılmak, yatsıyı da beklemeden akşamla birlikte akşam namazı vaktinde kılmak, Henüz vakti girmemiş ikinci namazları öne alıp kıldığından buna “cem’i takdim” denir. Yani ikindiyi öğlene; yatsıyı akşama çekmek. cem-i tehir; iki namazı erteleyıp beraber kılmak.
- Bu sefer çekmek değil ertelemek var. Şöyle Vaktin öğle namazını geciktirip ikindi ile birlikte ikindi vaktinde; akşam namazını yatsı ile birlikte yatsı vaktinde kılmak.ilk namazları geciktirmiş olduğundan “cem’-i te’hir” yapmış olunur. |
Böylece namaz cem edilmiş yani birleştirilmiş oluyor.
Senin kafana takılan; vktin namazını kılıp, arkasından kilamadiğın başka vaktin namazını kılmak kaza namazına örnek. Bir vaktin ardından kilamadiğın başka bir vaktin namazını kılmak fıkhî anlamda namazı cem etme değil.
Ayet şöyle der;
Namaz müminlere vakitli olarak farz kılındı.” (Nisa, 4/103)
Namazın cem'i yani birleştirilmesi konusunda vaktin ertelenmesi yada henüz girmemiş olmasından " sebep Hanefi mezhebi Hac hariç caiz görmez. Arafat ve Müzdelife'de hacılar birinde tehir ederek, diğeri takdim etmek suretiyle namazları cem yani birleştirerek kılarlar.
Namazı cem etmek bir ruhsattır. Ruhsat her zaman başvurulan bir kolaylık olarak algılanmamalı, her zorlukta ruhsata sığınmamalı. Ruhsat adı üstünde istisnaidir.