Konu Başlıkları: İki namaz birleştirilir mi ?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Mayıs 2025, 20:31   Mesaj No:6

Hâdimul İslam

Medineweb Baş Editörü
Hâdimul İslam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Hâdimul İslam isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:45
Mesaj : 12.976
Konular: 1400
Beğenildi:13195
Beğendi:9615
Takdirleri:30904
Takdir Et:
Standart

Sabah namazı için böyle bir ruhsat yoktur. Yani herhangi bir vaktin namazıyla birleştirerek cem edilemez.

Namazları birleştirerek kılacak kişi, bu namazları peş peşe ve sırasına göre kılar; iki farz arasındaki sünnetleri kılmaz, başka bir şeyle meşgul olmaz.(Diyanet)

Gerek cem’-i tehir yaparken, gerekse cem’-i takdim ederken birtakım şartlara riayet etmek gerektir. Ruhsat denilen istisnai durumlar, zaruret hali ve şartlar oluştuğunda uygulanabilecek kolaylıktır.

Alıntı:
Namazı cem etmek bir ruhsattır. Ruhsat her zaman başvurulan bir kolaylık olarak algılanmamalı, her zorlukta ruhsata sığınmamalı. Ruhsat adı üstünde istisnaidir.
Kolaylık dini diye diye kuşa çevirdiğimiz ibadetlerimize gerekli özeni göstermeli, zorlukta değil sıkışma anlarında başvurulan bir kolaylık görülmemeli.

Hanefiler, bir meşakkat sıkıntı halinde diğer mezhepleri taklid ederek namazı cem ederler.
Alıntı ile Cevapla