Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07Haziran 2025, 01:39   Mesaj No:1

Medine-web

Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Erkek
Yaş:51
Mesaj : 3.097
Konular: 341
Beğenildi:1514
Beğendi:508
Takdirleri:12470
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 500 Kürtçe Atasözü: Bilgelik ve Hayat Rehberi

500 Kürtçe Atasözü: Bilgelik ve Hayat Rehberi

Kürt Kültürü Dili ve Edebiyatı: Asırlardır Yaşayan ve Dünyanın En Zengin Dilleri Arasında Bulunan Bir Miras

Kürt kültürü ve dili, asırlardır süregelen köklü bir medeniyetin parçası olarak, dünyanın en zengin ve derin dilleri arasında yer alır. Her bir kelimesinde, her bir atasözünde hayatın özünü, insanın varoluşunu ve evrensel değerleri bulmak mümkündür.

Kürtler, kadim bir dilin ve köklü bir halkın mensuplarıdır. Tarihî olarak Hz. Nuh (a.s)’dan bu yana Mezopotamya coğrafyasında var olmuş, başta bugünkü Türkiye, İran, Irak ve Suriye olmak üzere Ortadoğu’nun farklı bölgelerinde yaşayan, çeşitli şive ve lehçelere sahip, çok yönlü ve zengin bir halktır. Kürtçe dili ise Kurmancî, Sorani, Zazaki (Dımıli), Gorani gibi farklı kollarıyla hâlâ yaşamaya devam eden güçlü bir sözlü ve yazılı kültür taşır.

Unutulmamalıdır ki her ırk, her dil, tıpkı güneş, ay, yıldızlar ve insan vücudu gibi Allah’ın ayetlerindendir. Rabbimiz Hucurat Suresi 13. ayette şöyle buyurur:

"Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Birbirinizle tanışasınız diye sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında en üstün olanınız, takvaca en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah, her şeyi bilendir ve her şeyden haberdardır." (Hucurât 13)

Ancak ne acıdır ki bu ilahî ayetleri unutarak, ırkçılığı bir din hâline getirenler, şeytanın adımlarını izlemektedir. Şeytanı şeytan yapan en büyük fiil, kibir ve üstünlük iddiasıdır:

“Ben ondan üstünüm. Beni ateşten, onu topraktan yarattın.” (A’râf 12)

İşte ırkçılık da bu anlayışın bugünkü adıdır. Allah’ın ayetlerini inkâr edercesine kendini üstün görmek, bir kavmi küçümsemek, şeytanın izinden gitmektir. Rabbim biz müminleri bu tuzağa düşürmesin, bizleri din kardeşliği şemsiyesi altında toplayıp vahdet üzere bir araya getirsin.

Rabbimiz Hucurat Suresi 10. ayette şöyle buyurur:

"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki size merhamet edilsin." (Hucurât 10)

Bu derleme; sadece Kürtçe’nin güzelliğini göstermek için değil, aynı zamanda Allah’ın ayetlerinden biri olan kavimler farklılığının hikmetine dikkat çekmek ve kardeşlik ruhunu diri tutmak içindir. Kürtçe atasözleri, yalnızca bir halkın değil, insanlığın ortak hikmet mirasıdır.

Dilerim ki kitaplaştırmak istediğim ancak nasip olmadı,hep ertelediğim ve uzun emekler verdiğim bu çalışma, hem Kürt dilinin zenginliğini ve kültürel inceliklerini görmeye vesile olur, hem de bizleri kavimcilik fitnesinden uzaklaştırarak ihlâslı bir kardeşlik bilincine ulaştırır.

Muhsin Arslan
03.08.2002
Adilcevaz
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.

Konu Medine-web tarafından (07Haziran 2025 Saat 01:57 ) değiştirilmiştir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medine-web 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
500 Kürtçe Atasözü: Bilgelik ve Hayat Rehberi Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler Medine-web 21 124 07Haziran 2025 01:39
Medineweb Görsel ve Slayt arşivi( kaybolmaması... Medineweb.net Videolar Medine-web 5 311 23 Eylül 2024 19:24
Mustafa İslamoğlu Sözler Medineweb.net Videolar Hâdimul İslam 2 538 30 Nisan 2023 15:51
Şirk Hakkında Kuran Ne Diyor? Medineweb.net Videolar Medine-web 0 326 29 Nisan 2023 17:52