Korkutucu GPT-5
OpenAI’nin Ağustos 2025’te piyasaya süreceği GPT-5 modeli için CEO Sam Altman’dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Altman, “GPT-5’in yeteneklerinden korktum” diyerek hem heyecan hem de endişe yarattı. Altman’ın ifadeleri, yapay zekanın ulaştığı seviyeye dair ciddi etik ve güvenlik tartışmalarını gündeme taşıdı.
OpenAI CEO’su Sam Altman, GPT-5 yapay zeka modeli hakkında yaptığı çarpıcı açıklamalarla teknoloji dünyasında geniş yankı uyandırdı. Ağustos 2025’te piyasaya sürülmesi beklenen GPT-5’in yeteneklerinden “korktuğunu” söyleyen Altman, “Bu noktaya gelmemeliydik” ifadeleriyle kamuoyunda tartışma başlattı.
Altman’ın açıklamaları ilk olarak, “This Past Weekend with Theo Von” adlı podcast yayını ve X (eski adıyla Twitter) platformundaki paylaşımlarla gündeme geldi. Altman, GPT-5’in bazı çıktılarının “fazlasıyla etkileyici” olmasının yanı sıra “rahatsız edici” düzeyde olduğunu belirtti. Özellikle bir e-postayı anlamakta zorlandığında GPT-5’e danıştığını ve aldığı cevabın “kendisini işe yaramaz .hissettirecek kadar doğru ve derin” olduğunu söyledi. “Arkamı yasladım ve ‘işte şimdi oldu’ dedim. O an kendimi modelin yanında biraz işe yaramaz hissettim” şeklinde konuştu.
“ODADA YETİŞKİN YOK” UYARISI VE MANHATTAN PROJESİ BENZETMESİ
Altman, GPT-5’in geldiği noktayı “Manhattan Projesi”ne benzetti. Bu benzetme, atom bombasının geliştirildiği ve insanlık tarihinde büyük bir kırılma yaratan projeye gönderme yapıyor. Bu benzetmeyle Altman, GPT-5’in insanlık üzerinde olumlu olduğu kadar yıkıcı sonuçlar doğurma potansiyeline dikkat çekti.
“Odada yetişkin yok” sözüyle ise, yapay zeka geliştirme süreçlerinde yeterli denetim ve düzenleme olmadığını vurguladı.