"
Cumamız pazar oldu. Bize ne olduysa hep azar azar oldu"
İhtiyaç, zaruret diye diye azar azar tahsiniyyatları zaruret derecesine çıkardık.. Haramı

diyerek midelre indirdik. Mide genişledi haliyle...
İlla evim olsun derdiyle böyle bir vebali yüklenemem. Sözlerimin kimseye tesiri yok. Kendimden sorumluyum ama sordun söyleyeyim:
1. Devlet sana ev satacağım diyor, ortada ev yok.. Sonra olmayan evin parasını bir miktar peşin, kalanını uzun yıllar taksit taksit ödeyeceksin diyor.
2.Buna taksitli alışveriş dersek; İslam hukukuna göre taksitli işlemlerde aranan şartlardan biri; evin taksit fiyatının da belli olması gerektiğidir. Taksit bellimi? Değil...Her altı ayda bir memur maaşı zam oranına göre fiyat güncellenecek. O oranda belli değil. Memur maaşı zammına, enflasyon oranına göre farklı bir oranda belirleyebilirlermiş. Altı, üstü, kendisi olabilir. Meçhul. TOKİ ye ödeyeceğiniz para belli değil.
3. Peki TOKİ'nin size satacağı ev bellimi?. Hayır... 2+1, 1+1,55 m.kare, 85 m.kare, şehrin hangi bölgesi, katı vs hiç biri belli değil. Ödeyeceğiniz para ona göre de değişecek. Yani parası belli olmadığı gibi, evlerinde nasıl olacağı, alıcıya ne vereceği belli değil.
İslam böyle bir akti onaylar mı?
Asla...
Ödeme gecikti faizi, cezası oooo..
4. Bir gayrimenkul aldığında onun üzerinde istediğin tasarruf hakkına sahipsindir. Satabilir, kiraya verir, evlatların oturabilir, miras verebilirsin. TOKİ öyle değil. Tasarruf hakkı sizde değil. Aldığın eve başkasını oturtursan tek taraflı fes hakkına sahip devlet. Mülkiyt hakkını alıyor elinden.
Uzatmayayim toki vari projeler.İslamın hiç bir hukukuna uymuyor. Bütün bunlara göz yumup ev sahibi olsaydık önümüzde hiçbir engel yoktu. Bugüne değin bulasmadıysam bundan sonra da param olursa alırım olmazsa zaruret değil benim için. Kiradayız diye ölmedik.
Tahsiniyyatı zaruret dairesine çekmeye gerek yok. Burdan verilen taviz başka bir haramın kapısını yine zaruret olarak aralayacaktır.
Yamalı bohcaya dönen amellerimize çok büyük bir gedik açmak demektir. Ben Allah'tan korkarım giremem bu vebale.
Toki aktini meşrulaştırmak için yayınlanan fetvalar samimi değil.
Projede 20 yıl 30 yıl insanları taksite bağlayan sömürüden başka bişey değil.
SOSYAL YÖNÜ HAKKINDA; şunu söylemeden geçemicem: üç çocukluya teşvik adı altında sundukları projede üç çocukla bu evlere kim sığacak?
Emekli yaşlı yüzyılında bu evlerede anne babasıyla kimse oturamaz. Al sana devlet eliyle toplumsal bir sorun.
Sen kısa sordun ben uzun cevapladım.