Adana deyince bir kebap iki munbar ve şırdan üç bici bici dört taş kadayıf beş
01 Adana Taş Kadayıf
Adana yöresiyle özdeşleşmiş bir tatlı olan taş kadayıf un ve irmik ile hazırlanan, şerbetli ve yoğun bir tatlıdır. Arap mutfağında da kendine yer bulmayı başarmış bir tatlı olan taş kadayıf, ismini dışının sert ve kıtır kıtır olmasından alır.
Yarım ay şeklinde hazırlandığı için bazı yörelerde yassı kadayıf ismi ile de anılır. Genellikle içi kuru yemişle doldurulan ve yağda kızartılarak hazırlanan taş kadayıf, tatlı ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılar. Bir porsiyonu yaklaşık 270 kalori olan taş kadayıf, şeker ve karbonhidrat değeri açısından oldukça zengin bir tatlıdır. Adana’da bulunan tatlıcılar da bulabileceğiniz bu lezzet, yöre halkı tarafından genellikle yemek sonrası tüketilir.
Denemeyenlerin çok şey kaybettiği o tarif
Taş Kadayıf Tatlısı Yapılışı İçin Malzemeler
Şerbeti için;
Malzemeler
Hamuru için;
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 buçuk su un
Yarım su bardağı irmik
1 tane kuru maya
Bir cimdik tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ
İçi için; ceviz
Şerbeti için;
3 bardak su
2 bardak şeker
Kızartmak için; sıvı yağ
Yapım aşaması
Taş kadayıf için öncelikle şerbeti hazırlayın. Şerbetin iyice soğuk olması gerekiyor. Şekeri ve suyu karıştırın, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirin, kıvam alınca limon suyunu ilave ederek soğumaya bırakın.
Süt ve suyu koyun içine şeker ve kuru mayayı çırpın.
Sonra tuz ve yağ tekrar çırpın .
Sonra irmik ve un ekleyin, 3 dakika çırpın.
Yapışmaz davaya yarım kepçe dökün ,pankek gibi son tek yüzünü kızartın.
Sonra arasına ceviz koyup ağzını kapatın .
Kızgın yağda kızartın sonra soğuk şerbete koyun .
5 dakika sonra servis tabağına koyun servise hazır.
🤌🤌🤌🤌🤌