29.CÜZ SORULARI
1. Ölümün ve hayatın yaratılmasının sebebi olarak
zikredilen husus aşağıdakilerden hangisidir?(67/2)
a) lkisi de kimin daha güzel amel yapacağını sınamak için yaratılmıştır.
b) Hayat sevinçler için, ölüm korkular için bir ölçü
olsun diye yaratılmıştır.
c) Hayat inananlar için teselli,ölüm zalimler için cay-
dırıcı olsun diye yaratılmıştır.
d) Hayat dünya için, ölüm ise ahiret için yaratılmıştır.
2. Hz. Peygamber'e "Sen, Rabbinin hükmüne sabret.
............gibi olma." hitabında zikri geçen ve Hz.
Yunus hakkında kullanilan ifade aşağıdakilerden
hangisidir?(68/48)
a)Zulkifl
b) Peygamberlerin babası
c) Balık sahibi
d) Zulkareyn
3. Göğün kaç kat olarak yaratıldığı ifade edilmekte-
dir?(71/15)
a) Yedi
b) Sekiz
c)Dokuz
d)On
4."Rabbim! Yeryüzünde inkârclardan hiçbir kimseyi
bırakma! Sen onları bırakırsan kuşkusuz onlar, kul-
ları saptırırlar ve onlar yalnızca ahlaksız ve inkâr-
cılara sebep olurlar. Rabbim! Beni, anamı, babamı,
evime inanmış olarak gireni, inanan erkek ve ka-
dinları bağışla, zalimlerin de helâkini artır." diye
dua eden peygamber kimdir?(71/26-28)
a) Hz. lbrâhim
b) Hz.Lut
C) Hz. Nuh
d) Hz. Ishak
5. Adina bir sûre olan ve bu sûrede kavmini gece
gündüz, gizli açık, her firsatta Allah'a davet ettiğini,
ama bu davetin ancak onların kaçışını artırdığını
anlatan peygamber aşağıdakilerden hangisidir?
(71/1-9)
a) Hz. Musa
b) Hz. Nuh
C)Hz. Yûsuf
d) Hz. lbrâhim
6. Vedd, Süva', Yeğus, Ye'uk ve Nesr hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(71/21-23)
a) Bunlar Mekkeli müşriklerin haram saydıkları ayla-
rın adıdır.
b) Bunlar Yahudilerin Tevrat'a eklediği bölümlerin adıdır.
c) Bunlar Nuh kavminin taptığı putların adıdır.
d) Bunlar Mekkeli müşriklerin yemeyi haram saydık-
ları develerin adıdır.
7."Öyleyse inkâr ederseniz. ............günden kendi-
nizi nasıl koruyacaksınız?!"âyet mealinde boş bırak-
Lan yere kıyamet gününün bir özelliğiyle ilgili aşa-
ğıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?(73/17)
a)Ayaklann kayacağı
b) Körlerin göreceği
c) Derileri kavuran
d) Çocukları ihtiyarlatan
8."Şüphesiz biz doğruya ileten hayranlık verici bir
Kur'an dinledik de ona inandik. Artik Rabbimize
hiç kimseyi asla ortak koşmayacağız." diyenler aşa-
ğıdakilerden hangisidir?(72/1-2)
a) lsrâilogulları
b) Hristiyanlar
C)Cinler
d) Melekler
9. Aşağıdakilerden hangisi hesap gününü tasvir eden
ifadelerden değildir?(70/8-10)
a) Dağların yün toprakları gibi olacağı gün
b) Göğün erimiş madene benzeyeceği gün
c) Hiç kimsenin arkadaşını sormadığı gün
d) Peygamberlerin ümmetlerine şefaat edecekleri gün
10. Aşağıdakilerden hangisi aslandan kaçan ürkek
eşeklere benzetilen cehennemliklerin özellikleri
arasında sayılmamıştır?(74/42-53)
a) Geceleri ibadete kalkmaz, uyurlar.
b) Öteki dünyadan korkmazlar.
c) Namaz kilmazlar.
d) Düşkünleri doyurmazlar.
I1."Allah içinizden hastalar, yeryüzünde gezip Al-
lah'in lütfunu arayan başka kimseler ve Allah yo-
lunda savaşan daha başka insanlar bulunacağını
bilmiştir. Onun için Kur'an'dan ...............okuyun."
âyet meâlinde boş brakilan yere aşağıdakilerden
hangisi getirilmelidir?(73/20)
a) Anlamca hoşunuza gidenleri
b) Kısa birkaç âyet
c) Uzun sûreler
d) Kolayına geldigi kadar
12. Aşağıdakilerden hangisi, Hz. Peygamber'e gece
kalkması tavsiye edilirken sebep olarak zikredil-
memiştir?(73/6-7)
a) Gece ibadetinin etkisi daha fazladir.
b) Gece serindir ve çalışmak kolaydır.
c) Gece ibadetindeki sözler daha düzgün ve açıktır.
d) Gündüz vakti uzun meşguliyetler vardir.
13. Hz. Peygamber'e Kur'an'i nasıl okuması emredil-
mektedir?(73/4)
a) Olabildigince hızlı
C)Kâbe'nin üstünde ve herkese ilân ederek
b) Kalabaliklar içinde ve yüksek sesle
d) Ağır ağır, tane tane
14. Mürselât Sûresi'nde tam on kez tekrarlanan âye-
tin meali aşağıdakilerden hangisidir?(77/15,19..)
a) O halde Rabbinizin hangi nimetini yalanlyorsunuz?
b) Allah, zalimlere hidayet vermez.
c) Allah, sabredenlerle beraberdir.
d) O gün vay yalanlayanlarin hâline!
15."Insan, kendisinin kemiklerini bir araya getireme-
yeceğimizi mi sanır?" sorusunun ardından Allah'in
kudretine hangi ince benzetmeyle işaret edilmek-
tedir?(75/3-4)
a) Onun, parmak uçlarını bile düzenlemeye gücü
yeter.
b) Onu bütün atalarıyla birlikte yaratmaya bile gü-
cü yeter.
c) Onu bütün nesilleriyle birlikte yaratmaya bile
gücü yeter.
d) Onu ve bütün varliklar hep beraber yaratmaya
bile gücü yeter.
16. Allah tarafından belâ verilen, bahçeleri, yakılmış
toprağa çevrilen bahçe sahipleri hakkında aşağı-dakilerden hangisi yanlıştır?(68/17-32)
a) Sabah erkenden ürünlerini devşirmeye yemin
etmişlerdi.
b) Bahçelerini o halde gördükten sonra da hatalan-
nı anlamamişlar, suçu başkalarına atmaya çalış-
mışlardi.
c) Yoksullar yanlarına yaklaştırmamak üzerine ara-
larinda fısıldaşıyorlardı
d) Bahçeyi ilk gördükleri anda yollarını şaşırmış ol-
duklarinı düşünmüşlerdir.
I7."Gelin kitabımı okuyun, çünkü ben hesabımla kar-
şılasacagimı zaten biliyordum." diyerek kitabını al-
maktan memnun olanlar kimlerdir?(69/19-20)
a)Kitabi sağından verilenler
b) Kitabi solundan verilenler
c)A'râfta kalanlar
d) Cehennemden çıkarılıp cennete sevk edilenler
18."Keşke kitabım bana verilmeseydi, hesabımın ne
olduğunu da bilmeseydim, keşke ölüm her şeyi
bitirseydi." diyerek kitabını almaktan hiç de
memnun olmayanlar kimlerdir?(69/25-28)
a) A'râfta beklerken cehenneme gidecekleri bildi-
rilenler
b) Kitabı sağından verilenler
C) Kitabı solundan verilenler
d) Kabirde, Münker ve Nekir'in sorularına cevap
veremeyenler
19."Biz cehennemin görevlilerini ancak...........kıl
dık."âyet mealini tamamlayan kelime aşağıdaki-
lerden hangisidir?(74/31)
a) Kâfirlerden
b) Meleklerden
C)Cinlerden
d) Şeytanlardan
20."Eğer o (peygamber) bize isnat ederek bazı
sözler uydurmaya kalkışsaydı onu sağ elinden
yakalardık ve sonra. ............ .. híç biriniz de onu
koruyamazdı." âyet meâlinde boş bırakılan yere
gelmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?
(69/44-47)
a) Ondan peygamberliği alırdık
b) Onu yurdundan sürerdik.
c) Onun yüzünü karartirdik.
d) Onun şah damarını keserdik.
CEVAPLARI
1.a 2.c 3.a 4.c 5.b 6. c 7.d 8.c 9. d 10.a 11. d 12. b 13.d 14.d 15.a 16.b 17.a 18.c 19.b 20.d
__________________ İnsanı BEDENEN ameliyat için BAYILTMAK gerekir. RUHEN ameliyat etmek içinse AYILTMAK... |