Konu Başlıkları: Tavsiye kitaplar bölümümüz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Eylül 2007, 17:38   Mesaj No:3

AŞK'ÜL İSLAM

Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Namaz_ ibrahim küçük

NAMAZ ve HİKMETLERİ

Hamd, Alemlerin Rabb’ına, salat ve selam O(c.c)’nun yüce Resulü Hz. Muhammed Mustafa(s.a.v)’e ve pak aline olsun.
İmandan sonra en olmazsa olmaz ilahi buyruk namazdır. İslam’ın her emir ve neyhinde mutlak sayısız hikmetler vardır. “Din’in direği olan namaz”da süphesiz sayısız hikmetlerle donatılıdır. Her ibadette olduğu gibi namazdaki söylem ve hareketler, fıkhi hükümlerin yanı sıra aynı zamanda birer sembolik ifadeler taşır. Namazın fıkhi yönlerini bilmedikçe sahih bir namaz kılamayacağımız gibi namazın hikmetlerini, niçinlerini ve sırlarını da kavrayamadıkça huşu eksenli bir namazda kılamayız. Kulluk şuurunu yakalayamadığımız her namaz bizi kötülüklerden alı koyamayacak bir namaza dönüşecektir. Ya da hayata yansımayan, hayata geçiş yapamayan sadece seccade kadar küçük bir alanda hapis bırakılan bir namaz olacaktır.
Namazı nasıl kılacağız ile birlikte niçin kıyam, niçin ruku, niçin secde, niçin tahiyyat gibi soruların cevaplarını bularak namazımızı sınırlı söz ve hareketlerden öteye geçirmeliyiz.
Namazın niçinlerini kavrayarak, şuuruna vartan her mü’min kendisini, çevresini ve yaşadığı coğrafyayı yeniden sorgulayacaktır. “mademki arz Resulullah(s.a.v)’e mescid tayin edildi o halde tüm arz Mescid-i Nebevidir.Ben bir mü’min olarak nasıl olurda Mescid-i Nebevi’de bunca zulüm taşkınlık ve tağutun hüküm sürmesine sessiz kalabilirim” diyecektir.
[FONT=Arial]Yine “Namazımda madem ki “Allah en büyüktür” diyerek Rabbimi tazim etmişsen neden Allah(c.c)’ın otoritesi bugün için her yerde tanınmıyor” diyecektir. Ve yine “Fatiha'da mademki “Allah alemlerin rabbidir” diyorum o halde namazdan sonra neden sokaklarda rablik iddiasında bulunan Firavunların ahkâmı hüküm sürmektedir” diyecektir.

Daha nice tahkiklerle namazın hikmetlerini kavrayarak, namazı ikame eden (ayağa kaldıran) mü’min ruku ve secdede sadece gerçek rabbinin huzurunda eğilebilmenin lezzetine varacaktır. Gecenin ortasında yanında kimsecikler yokken bile Nebi ve Salihlerle diz dize otururcasına tahiyatında selamlaşarak yalnız olmadığının öz güveni ile sağa sola islamın selametini tohumları ekercesine serpiştirecektir.
[FONT=Arial]Ellerini Rabbine niyaz için açtığında avuç içlerindeki ilahi mühürde doksandokuz yazdığını hatırlayıp tüm sıkıntı, ihtiyaç ve hayırlı dileklerini halledecek yegane ilahın ancak “en güzel isimlerin sahibi Allah” olduğuna iman ederek, damlayan göz yaşlarını avuçlarına inen ilahi nurla harmanlayıp kul ve rab sözleşmesine dönüştürerek göz, kulak, burun ve ağız gibi asli uzuvlarını barındıran yüzünü mesh ederek, dünya ve ahirde yüzü ak olanlardan olabilmenin daimliğini Rabbinden dileyecektir.

Elinizdeki kitapçıkta fıkhın sınırlarını aşmadan namazın hikmetlerine tahkike çalıştık. İnşaallah okuyucu namazın hikmetlerinin bunlarla sınırlı olmayacağını kavrayarak daha nice hikmetler deryasına girmeyi göze alacaktır. Başarı Allah-u Teâla’dan eksiklik ve hata biz acizlerdendir.
Alıntı ile Cevapla