Konu Başlıkları: Zilhicce'nin ilk On Günü
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Kasım 2008, 12:39   Mesaj No:2

EcelBekcisi

Medineweb Usta Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:EcelBekcisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1109
Üyelik T.: 29 Mart 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 285
Konular: 144
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Zilhicce'nin ilk On Günü

Şevval ayında tutulan altı oruç acılı yüreklerimizibir derece teskin eder. Sanki Ramazan’ın küçük bir uzantısını yaşarız.Kurban Bayramı’ndan önceki Zilhicce’nin ilk on günü ise, Ramazandakibol sevaplı ve çok feyizli ibadetlerden ayrılan mahzun gönüllerimizeâdeta bir “teselli armağanı”dır. “Keşke Ramazan biraz uzun olsaydı…” yada “Ah, Ramazanı hakkıyla ihya edebilseydim…” diye yanan gönüllerimizemuhteşem bir fırsattır bu on gece.

Kur’an-ı Kerim’de FecrSuresi’nin başında, “On geceye yemin olsun ki…” ifadeleriyle bahsedilenbu on gecenin ne muazzam bir hazine olduğunu ne yazık ki hakkıylabilemiyoruz. Bazı kaynaklarda bu on gecenin Ramazan’ın son on günü veyaMuharrem’in onuncu gününe (Aşure Gününe) kadar olan on gün olduğukayıtlı olsa da genel görüş ve kabul, bu mübarek on günün Zilhicceayının ilk on günü olduğudur. Yani her senenin Kurban Bayramındanönceki ilk dokuz günü ve Kurban bayramı günü olmak üzere tam “on gün”

Zilhicce,umumi af ve bağışlanma ayıdırKamerî ayların 12’ncisi olan Zilhicce ayı,İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiğiumumi af ve bağışlanma ayıdır. İşte bu mübarek ayın yukarıda da ifadeettiğimiz birinden onuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yanion mübarek gecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.

İşte bu günlerin kıymetini anlatan Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) muhteşem müjdesi:

“Allah'aibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimligünler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca,her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.” (Tirmizi:Savm, 52; İbn Mace: Sıyam, 39)

Demek ki, bugünlerde tutulan biroruç, 360 gün oruca bedel olabilir. Rabbimizin rahmet ve bereketi okadar coşmaktadır ki, bir günlük oruca bir yıllık oruç sevabıvermektedir. Böyle güzel ve tatlı bir müjdeye ilgisiz kalmak mümkün mü?Bu gecelerin Kadir Gecesine benzetilmesi ise, ayrı bir güzelliktir.Çünkü, Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır ve 83 yıllık ibadete bedeldir.

Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin

Yine Efendimizden (s.a.v.) harika bir teşvik cümlesi:
“Allahindinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisiyoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!”(Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)

Tesbih, sübhanallah; tahmid,elhamdülillah; tehlil, lâilâheillâllah; tekbir ise Allahu ekberdemektir. Tesbih, tahmid ve tekbirin namazın çekirdekleri hükmündeolduğunu düşünürsek, bugünlerde nafile namazları arttırmanın ne kadarbüyük sevap olduğunu anlayabiliriz.

Yukarıdaki hadisidestekleyen şöyle bir rivayet daha vardır: “Günlerden hiçbiri yoktur kionlarda yapılan bir iş Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten dahafaziletli ve yüce, Allah’a daha sevimli olsun…” (Tirmizi, Savm: 52;Darimî, Savm: 52)

İbni Abbas'ın şu rivayeti ise, bugünlerdeki ibadetin cihattan bile faziletli olduğunu gösteriyor:

Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam şöyle buyurdu:
“Allahkatında içinde bulunduğumuz şu günler (Zilhicce'nin ilk on günün)dekisalih amelden daha sevimli (salih amelin bulunacağı) başka günleryoktur.”
Sahabeler, sordular:
“Ya Resulallah, Allah yolunda cihat da mı?”
Resulullah (s.a.v.) cevap verdi:
“Evet,Allah yolunda cihat da. Meğerki bir adam canıyla ve malıyla cihadaçıkıp da kendisine ait mal ve candan hiçbir şeyi geri getiremez olursa,o başka.” (İbni Mâce, Sıyam: 39.İbni Hacer, 5:119)Buna göre, cihadaçıkıp malını feda edip kendisi de şehit olan kimsenin ameli bu ongündeki amelden daha faziletlidir.

Arefenin yeri başkadır

Bugünlerdeoruç tutup, gündüzünü ve gecelerini de ibadetle geçirmek hem affa, hemde büyük sevaplar elde etmeye vesile olur. Bu on gün içinde Arefegününün yeri ise bambaşkadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Arefe günütutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır: “Arefe günü tutulan oruç,geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına keffaret olur.”(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Hz. Ebu Bekir’in oğluAbdurrahman, Arefe günü kardeşi Hz. Aişe’nin (r.a.) huzuruna girdi. Hz.Aişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu.Abdurrahman ona:
“Orucunu boz” dedi. Hz. Aişe:
“Resulullahın(s.a.v.), ‘Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki seneningünahlarına keffaret olur’ dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim?”dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)“Keffaret olur”, günahları örter,affettirir, demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzenahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?İşte af ve mağfiret fırsatı!

Başka bir rivayette ise Hz. Aişe şöyle demiştir:
“Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)

Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.

Efendimiz, bugünün faziletini şöyle anlatır:
“Arefegünü gelince, Yüce Allah rahmetini saçar. Hiçbir gün o günde olduğukadar insan cehennemden azat olunmaz. Kim Arefe günü gerek dünya vegerekse âhiret ile ilgili olarak Allah’tan bir şey isterse, Allah onundileğini karşılar.”

Yine konuyla ilgili bir hadis şöyledir:
“Arefegününden daha faziletli bir gün yoktur. Allahü Teala o gün, yer ehliile meleklere karşı övünür ve (Arafat’taki hacıları kast ederek) şöylebuyurur:
‘Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprakiçinde her uzak ilden bana geldiler. Bu hâlleri ile onlar, rahmetimiümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onlarıbağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim.’
Melekler derler ki:
‘Onların arasında biri var ki; yalancıktan bu işi yapar. Falan kadın da öyle.’
Allahü Teâla şöyle buyurur:
‘Onları da bağışladım.’

Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz.”
Buarada şunu hatırlatalım: Hadislerde zikredilen Zilhicce'nin ilk ongününden maksat ilk dokuz günüdür. Çünkü Zilhicce'nin onuncu günüKurban Bayramı’nın birinci günüdür, bugün oruçlu olmak caiz değildir;ancak o gün de ibadet günüdür. Müstehap olan oruç, Kurban Bayramı’ndanönceki ilk dokuz gündür. On geceye ise, Kurban Bayramı’nın gecesidahildir. Çünkü geceler önce gelmektedir.
Ayrıca Zilhicce'ninsekizinci gününe “terviye günü” dokuzuncusuna “Arefe günü”; Kurbanbayramı gününe (onuncu güne) “nahr=kurban günü”, ondan sonraki üç günede “teşrik günleri” denilmiştir. Bu günlerde kazası olmayanlar, beşvakit namaza ilaveten nafile ibadetlere de ağırlık vermelidirler.Kazası olanlar ise daha çok kaza namazları kılmalıdırlar.

Bu on günü hangi ibadetlerle değerlendirmeliyiz?

Herşeyden önce her zaman ve zeminde en vazgeçilmez ibadet olan beş vakitnamazı asla ihmal etmemeliyiz. Çünkü, hiçbir nafile ibadet farzlarınyerini tutamaz. Namazlarda cemaate katılmak için gayret etmeli, dahabir dikkat ve huşu ile eda etmeliyiz. Mümkünse bugünlerde oruç tutupzamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat, zikir ve dua ile geçirmeliyiz.Her zaman yapamayanlar bile hiç değilse bugünlerde kuşluk, evvabin,teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nail olmak için çırpınmalıdır.

Hattaaffa ve rızaya nail olmayı hedef kabul ederek, bu on günü sankiRamazan’ın son on günüymüş gibi geçirmeliyiz. Buna güç yetiremeyenler,hiç değilse arefe gününü ve bir gün öncesini oruçla ve ibadetlegeçirmelidirler. On gece içinde, bilhassa terviye, arefe ve bayramgecelerini ihya etmenin özel bir yeri vardır. Arefe günü bin İhlâsSuresi okumak çok faziletlidir. Çünkü arefe, tevhidin, azamet vekibriyanın tam hissedilip ilan edildiği gündür. Bunun için Arefegününün sabah namazında başlayıp bayramın dördüncü gününün ikindinamazına kadar 23 vakit farzlardan sonra teşrik tekbirlerini getirmekvaciptir. Hatta bu tekbirleri on gün içinde müsait oldukça söylemekbüyük sevaptır.

Bugünlerde milyonlarca mü’min haccetmek içinmukaddes topraklara gitmiş, kimi Kâbe’yi tavaf ediyor, kimi ağlayarakdua ediyor, kimi Medine’de Ravza-yı Mutahhara’da gözyaşı döküyor, kimizikir ve dua ile sa’y ediyor, kimi Makam-ı İbrahim’de gözyaşıyla namazkılıyor, kimi Mültezem’de af için yalvarıyor… Hepsi kendileri vemü’minler için af, mağfiret, rıza, tevfik ve hidayet istiyor. Arefegünü ise, hepsi Arafat’a gelmiş, “Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk”sadalarıyla asumanı inletiyor, gözyaşıyla kıldıkları namaz ve ettikleridua ile Rabbimizin rahmetine sığınıyor.İşte kendimizi hayalen hacdahissetmek, onları izleyerek kendimizi onların içinde saymak yoluylamanevî bir hâl kazanabiliriz. İnşallah dua ve ibadetlerimizin hacılarınyaptıkları ubudiyete dahil olmasını ümit ederek ibadet edelim.

Şunuda unutmayalım ki, hadislerde verilen müjdelere nail olmak için ogünleri nicelik ve nitelik olarak en üst seviyede değerlendirmemizgerekir. Böylece bambaşka bir halete bürünür, ibadetin hazzını yaşar,inşallah Kurban Bayramı’na affedilmiş olarak girebiliriz.-“Allahindinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisiyoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!”(Abd b. Humeyd, Müsned, 1/257)

- Kamerî ayların 12’ncisi olanZilhicce ayı, İslâm’ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerinegetirildiği umumi af ve bağışlanma ayıdır. Bu mübarek ayın birindenonuna kadar olan zaman dilimi “leyâli-i aşere”, yani on mübarekgecedir. Onuncu gün Kurban Bayramı’nın ilk günüdür.

- Bu ongünde beş vakit namazı asla ihmal etmemeliyiz. Namazlarda cemaatekatılmak için gayret etmeli, daha bir dikkat ve huşu ile eda etmeliyiz.Mümkünse bugünlerde oruç tutup zamanımızı Kur’an, istiğfar, salavat,zikir ve dua ile geçirmeliyiz. Her zaman yapamayanlar bile hiç değilsebugünlerde kuşluk, evvabin, teheccüt gibi namazları kılmalı, affa nailolmak için çırpınmalıdır.

On Günlük İhyanın Püf Noktaları

-Birçok insan bugünlerin kıymetini bildiği halde günlük işlerin veilişkilerin içinde tam bir ihya programı yapamıyor. Ya unutuyor yadünya işlerine zaman ayırıyor ya da tam istifade edemiyor. Bunun içinşu basit, ama etkili tavsiyelere dikkat edin:

- Her yılın KurbanBayramı öncesi 9 günü ile Kurban Bayramı gününü yani Zilhicce’nin ilkon gününü ajandanıza veya her gün gördüğünüz bir yere not edin.

Buon gün içinde sizi meşgul edecek misafirlik, yolculuk ve yorucuişlerden uzak durun. Bu tür programları ya öne alın veya erteleyin.

-Seçici olmadan maç, dizi, haber izlemek gibi boş ve siziilgilendirmeyen işlere zaman ayırmaktan her zaman kaçının; bu on gündeise daha bir titiz olun.

- Bugünlerde sağlığınıza özel bir önemverin ki, ibadet ve zikirden geri kalmayın. Ameliyat ve uzun tedavileribugünlere denk getirmeyin.

-Eğer ev hanımı, emekli, yaşlı gibi mesaiye bağlı bir işiniz yoksa bu on günü sanki i’tikafa girmiş gibi dolu dolu geçirin.

-Öğrenci, memur, işçi gibi belirli bir uğraşınız varsa, mümkün olduğukadar izin ya da tatil günlerinde oruç ve ibadete ağırlık verin.

-İş, okul vs. sizi mutlaka meşgul etse bile aralardaki “ölü zamanları”değerlendirin. Bunlardan kastımız, iş ve okula gidip gelirken,teneffüs, sıra bekleme gibi durumlardaki boş zamanlardır. Bu zamanlarıKur’an, salavat, dua, istiğfar ve zikirle değerlendirin.

- Yanınızda sürekli küçük ebatlı bir Kur’an veya bir evrad kitabı taşıyın. Boş zamanlarda birkaç sayfa bile okusanız kârdır.

- Kur’an okumasını bilmeseniz bile, ezberinizde olan sureleri okumanız büyük sevaptır.

- Kur’ân-ı Kerîm’in mealini ,tefsirleri okuyup tefekkür edin.

- Bu on gecede daha az uykuyla idare edin.

-On günün tümünde oruçlu olamadıysanız fırsat bulduğunuz gün Cuma’yadenk gelse bile yine oruç tutun. Çünkü, başka günlerde tutmaya imkanıolduğu halde Cuma günü tutmak mekruhtur. Öyle bile olsa, mekruhsevabından biraz eksilir demektir, yoksa hiç tutmayan zaten hiç sevapkazanmamış olur.

- Zaman kazanmak için bayramlık ve kurbanlık alış verişini önceden yapmaya çalışın.
Alıntı ile Cevapla