Konu Başlıkları: Psikiyatrik Hastalıklar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Aralık 2008, 00:57   Mesaj No:4

antivirüs

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:antivirüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2797
Üyelik T.: 27 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 218
Konular: 66
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Psikiyatrik Hastalıklar

Bedensel Hastalığı Bağlı Ortaya Çıkan Ruhsal Hastalıklar
Ruh ile beden bir arada varolmaktadır. Birisinde ortaya çıkan bir rahatsızlık, öbüründe de sorunlara yol açmaktadır. Bedensel bir hastalık, kişide ruhsal olarak üzüntü, keder, sıkıntı gibi olumsuz duygulara neden olur. Psikiyatride, bu duruma genel olarak "uyum bozukluğu" ismi verilir ve oldukça yaygın olarak görülür. Kanser olduğunu öğrenen bir insanın kapıldığı derin üzüntüyü, uyku ve iştahındaki bozulmayı, içine kapanmasını hastalığa karşı gelişen bir uyum bozukluğuna örnek verebiliriz.
Bedensel hastalıkların, ruhsal durumu diğer etkileme şekli ise, tamamen organiktir. Ruh ile beden, işlevsel bir bağla bağlı, beraber çalışan iki oluşumdur. Herhangi birinde oluşan bir hastalık, diğerinde de denge bozulmasına ve hatta hastalığa yol açar. Hastalığın vücutta yol açtığı fiziksel değişiklikler, bu iki sistemi birbirine bağlayan, beyini parçaları olan korteks ve otonom sinir sistemi dediğimiz, vücudumuzun idarecileri yoluyla ruhsal bozulmalara da yol açar. Örneğin, bir şeker hastasının, kan şekeri normal değerlerin üzerine çıktığında, kişide kökeni organik olan bir sıkıntı hissi ortaya çıkar, şeker düzeyi normalin 3-4 katının üstüne çıktığında ise kişinin bilinci bulanmaya, normal olmayan bir uykululuk hali ortaya çıkmaya başlar. Bu tip etkilenme ise, psikiyatride organik nedene bağlı ruhsal hastalık olarak adlandırılır. Bu tip ruhsal hastalıklarda ruhsal durumun düzeltilmesi kadar, organik hastalığında düzeltilmesi gereklidir. En sık ruhsal hastalığa yol açan tıbbi hastalıklar, nörolojik hastalıklar(felç,sara gibi), hormonal hastalıklar(goitre gibi), zehirlenmeler, alkol ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı hastalıklardır.
Toplumdaki hasta insanlar üzerine yapılan çalışmalarda, ortalama olarak, kanser hastalarının dörtte birinde, AİDS hastalarının üçte birinde, şeker hastalarının dörtte birinde kalp damar hastalarının beşte birinde depresyon tespit edilmiştir. Bu depresyon tablosu, esas bedensel hastalığın iyileşmesini geciktirmekte, tedavi süresinde ortaya çıkacak olumsuz olayları arttırmaktadır. Kalp kriziyle hastanede yatan hastalardan depresyonu olarda ölüm oranı daha yüksektir. Şeker hastalarında, ruhsal problemler, kan şekerinin alınan ilaçlara rağmen düzenlenememesine yol açmaktadır. Bedensel hastalığa bağlı ruhsal hastalığı ortaya çıkan hastaların tedavilerinin psikiyatri ile ortak sürdürülmesi gerekmektedir. Böylece hastaneye yatış süreleri kısalmakta, tedavi başarı oranları yükselmektedir.
Bedensel hastalıklara bağlı ortaya çıkan en yaygın psikiyatrik hastalık, depresyon olmakla birlikte, farklı belirtiler de görülebilir. Ağır karaciğer hastalığı olan hastalarda görülen düşünce bozuklukları, varsanılar, karaciğer biraz düzeldiğinde ortadan kaybolur. Beyninde sıvı toplanması olan bir insanda ortaya çıkan bunama durumu, fazla sıvının akışı sağlandığında, iyileşebilir. Bu kişilerin, ağır hastalık dönemlerinde gösterdikleri davranış ve düşünce bozukluklarının kontrolü için psikiyatrik tedavi gerekmektedir.
Bedensel hastalıklara bağlı ruhsal hastalıklar, psikiyatri ile diğer tıbbi branşların yakın işbirliği gerektiren ve psikiyatrinin akıl hastaları veya delileri değil, insanların ruh hastalıklarını tedavi eden, insanın bütünlüğü için çok önemli bir tıp branşı olduğunu gösteren bir alandır. Kalp krizi geçirip veya mide ameliyatı olup hastaneye yatan herhangi bir kişinin, tedavi sürecinde psikiyatrinin de bulunması, gayet sıradan, hatta gerekli bir durumdur
Alıntı ile Cevapla