Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Aralık 2008, 21:42   Mesaj No:4

antivirüs

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:antivirüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2797
Üyelik T.: 27 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 218
Konular: 66
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Bazı Çocukluk Çağı Hastalıkları

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu (Zatürre)
Akciğere oksijen taşıyan hava yolarının enfeksiyonuna"Bronşit", akciğer dokusunun enfeksiyonuna "pnömoni" (zatürre),akciğer zarları arasında sıvı veya iltihap birikmesine ise "plörezi" denilmektedir.Bu hastalıklara yalnızca mikroplar değil,grip nedeni olan organizmalar, kızamık,suçiçeği ve tüberküloz (verem) da yolaçabilir.
Bulaşma,hasta kişilerin öksürmesi ile oda havasında asılı kalan mikropların odadaki diğer kişiler tarafından solunması ile olmaktadır. Bağışıklık sistemini zayıflatan grip,kızamık,suçiçeği hastalığa zemin hazırlar.
Küçük çocuklarda hastalık hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile başlar; burun tıkanıklığı,huzursuzluk,iştahta azalma vardır.Birkaç gün sonra ateş yükselir,titreme ile ani yükselerek 40.5'C dereceye ulaşabilir.Çocuğun yanakları kırmızıdır,nefes alma güçlüğü vardır.Buna solunum ve kalp atımında artış eklenir.Öksürük beklenen bir bulgudur,ancak her vakada görülmeyebilir.Ağır vakalarda dudaklarda morarma ve solunum sıkıntısı görülür.
Tanı,doktorunuz tarafından çocuğunuzun akciğer seslerinin dinlenmesi ile konur,akciğer filmi tanıyı kesinleştirir. Ciddi seyreden vakalarda akciğer zarlarının etkilenmesi bu bölgede sıvı veya iltihap birikmesine yolaçabilir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde akciğer ultrasonografisi çekilmelidir.Erken tanı,hastalığın ciddi boyutlara gelmeden tedavisini sağlayacağından bu tip sonuçların ortaya çıkmasını engeller.

Kan tahlilleri ,hastalığın mikrobik veya viral enfeksiyona bağlı olup olmadığı konusunda fikir verir.Boğaz kültürünün hiçbir anlamı yoktur.Ciddi durumlarda kan kültüründen etken üretilebilir ve bu etkene en iyi etki eden antibiotik saptanabilir.
Hastalığın önlenmesi için;Çocuğun öksüren veya üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerle aynı ortamda bulunmasının engellenmesi, küçük çocuklarda zatürre yanında menenjite de yolaçan ve bu nedenle toplumda menenjit aşısı olarak bilinen HİB aşısının 2.ayda başlamak üzere uygulanması,süregen başka hastalığı olan veya bağışıklık yetmezliği bulunan çocuklara PNÖMOKOK aşısı yapılması gerekmektedir.
Pnömoni (zatürre) tanısı konulan her hasta doktorun kararına göre ağızdan,kas içine veya damardan antibiotik tedavisi almalıdır.Gereğinde tedavi hastanede yatırılarak uygulanabilir.Tedavi en az 10 gün sürer,21 güne dek uzayabilir. Tedavi edilmeyen hastalarda akciğer zarlarıda dahil olmak üzere tüm akciğer dokusuna enfeksiyon yayılır.Kalp yükünün artması nedeniyle kalp yetmezliği gelişir.Bu olaylar akciğere giren oksijenin azalmasına,dolayısıyla ağır solunum yetmezliğine ve nefes darlığına yolaçar.Tedavisiz kalan hastaların çoğu ne yazık ki kaybedilmektedir.
Hastalığın en ağır seyrettiği olgular ,derdini anlatamayan 2 yaş altı çocuklardır.2 yaş altında olup beslenme bozukluğu da bulunan çocuklarda ise hastalık yaşamı tehdit edici boyutlardadır. Tüm bu nedenlerden dolayı çocuğunuzun her ateşli hastalığında mutlaka DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ, evde tedavi etmeye çalışmayınız.
Alıntı ile Cevapla