Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Aralık 2008, 21:45   Mesaj No:7

antivirüs

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:antivirüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2797
Üyelik T.: 27 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 218
Konular: 66
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Bazı Çocukluk Çağı Hastalıkları

Demir Eksikliği Kansızlığı
Demir (Fe): Demir vücutta tüm hücreler için gerekli olan bir elementtir. Demirin en önemli görevi, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin adı verilen protein ile vücut organlarına oksijen taşımaktır. İnsan vücudunda demir en fazla kana ve kaslara kırmızı rengi veren hemo globin ve myoglobin adı verilen proteinlerde bulunur.
Demir insan vücudu için çok gerekli olduğundan ferritin ve hemosiderin isimli proteinlerce depo edilir. Anne sütü ile beslenen çocukların ilk 6 ay ilave demire ihtiyacı yoktur. Anneler çocuklarını aylarına uygun karaciger, et, yumurta sarısı, yeşil sebzeler, tahıl, nohut, bezelye gibi demirden zengin gıdalar vererek kansızlıktan koruyabilirler. Gıdalar ile günde 20-25mg Fe alınmasına rağmen barsaktan 1-2 mg/gün Fe emilir. Toprak yeme, aşırı süt içme ve unlu gıdalar ile beslenme demir emilimini azaltmaktadır.
Demirin eksikligi ülkemizde en sık 1 yaş altı, daha sonra okula başlama yaşındaki çocuklarda görülmektedir. Çocuklar hızlı büyümeleri nedeniyle, besinler ile yeterli demir almamaları halinde kolayca kansızlığa girebilirler. Kansızlık geliştiğinde iştahsızlık, çabuk yorulma, baş agrısı, huzusuzluk, huysuzluk, kalp çarpıntısı gibi şikayetler ortaya çıkar. Demir eksikliği teşhisini koymak için, kan sayımı, kan hücrelerine ve kan demir sevyesine bakmak yeterlidir. Tedavi: Çocuklara 6 ay yaşlarına uygun demir şurupları vermek yeterlidir.
Alıntı ile Cevapla