Konu Başlıkları: LISAN-SEMANTIK-GRAMER-ETIMOLOJI
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Ocak 2009, 16:14   Mesaj No:15

kebuter

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:kebuter isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6047
Üyelik T.: 05 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 81
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: LISAN-SEMANTIK-GRAMER-ETIMOLOJI

SABIR ve SALA(T)

her nasil oldu ise sabir, sabretmek bizde bekleyip neticeyi gormeye koyulmak, kenara cekilerek sonucunu beklemek gibi pasiflik ifade eden anlamlarda kullanilmistir.

halbu ki sabir, direnis ve direnmek, israrla ve inatla, var gucunle karsi cikarak direnmek demektir.
efendimzin hadisi olan 'sabreden kazanir' ve asr suresinde bahsedilen 'hakki ve sabri tavsiye edenler kaybedenlerden olmaz' ayetinden bunu anlayabiliyoruz.
salat namaz olarak cevrilse de dikdurus, dik tutma, omurga, saglam dayanak anlamlarinda bir kelimedir. essalatu imaduddin hadisi iste bu anlamdadir. namaz dinin diregidir, yani namaz insanin kisiligini de dinini de dik dimdik tutar. saglam sutunlarla yikilmaz bir dini yasam ve kisilik olusturmak icin namaz kilmaliyiz. musalla tasi denilmesi nedeni de, oluyu koydugumuz dayanak sutunu olmasindan dolayidir. salevat getirmenin mantigi da efendimize olan destegimizi herdaim yenilemektir. sallu aleyh, yani onu destekleyin desteginizi gosterin emridir aslinda.

ayetteki soz dizimine dikat edersek hakk ve sabir seklinde ifade edilmistir. hakki yani dogrulari oneren, insanliga dogru olani gosteren kisi oldugunuzda, hayatlarini yalan uzere, gundem saptirarak dogrulari gizlemek uzere kurgulamis ve bu istikamette yasamakta olanlarin saldirisina maruz kalacaksiniz ve bu saldirilar karsisinda da kazanan olabilmek icin hakkin pesinden sabir yani direnis gerekecektir. iste o zaman hem ayetin hem hadisi nebevinin mujdeledigi kazananlardan olursunuz/oluruz insallah
vestainu bissabri vessalah. innellahe meassabirin: direnis ve dik durusla birbirinizi destekleyerek yardim isteyin. allah direnenlerle beraberdir

GAZZE SABREDIYOR, GAZZE DIRENIYOR. GAZZE ISLAMI O UFACIK YERDEN SAVUNUYOR, O DARACIK MEKANDAN MUSLUMANLARI SAVUNMAK ICIN DIRENIYOR. PEKI BIZ ISTANBULDAN VEYA DUNYANIN DIGER MAHALLERINDEN GAZZEYI SAVUNUP ONLAR ICIN DIRENIS SERGILIYOR MUYUZ?
Alıntı ile Cevapla