Konu Başlıkları: LISAN-SEMANTIK-GRAMER-ETIMOLOJI
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Ocak 2009, 20:02   Mesaj No:18

kebuter

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:kebuter isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6047
Üyelik T.: 05 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 81
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: LISAN-SEMANTIK-GRAMER-ETIMOLOJI

tesbih ve nur; hareket ve enerji

sebbeha/yusebbihu lillahi ma fissemavati vel ard.... sablonundaki ayetler genelde yerde ve gokte ne varsa allahi tesbih eder seklinde cevrilir dilimize. yanlis degil fakat eksik bir ceviridir bu.

allahu nurussemavati vel ard ayeti de allah yerin ve gogun nurudur seklinde cevrilir. bu da yanlis degil fakat eksiktir. eksiklikler ceviride degil, sebbeha ve nur kelimelerinin arap dilindeki tam anlamlarinda yani bunun ceviriye yansimamasindadir.

sebbeha, tesbih etti olarak cevrilse de tesbih de bir arapca kelimedir. tefil babindandir. peki arapcadaki anlami nedir? yuzmek, hareket etmek, ilerlemesi icin serbest birakmak, kimildamak anlamlarindadir. el veled yesbeh yani cocuk yuzuyor, suda hareket ediyor. el melabis lil sibaha yani yuzme elbiseleri demektir. hareket etmek icin enerjiye sahip olmak lazimdir. yani dinamik olmak gereklidir. simdi ayeti yerde ve gokte ne varsa allah icin (allah adina) hareket eder, allaha dogru hareket eder seklinde cevirirsek batini anlamini yakalamis oluruz.
peki allah icin hareket eden hersey enerjiyi nereden aliyor? kimi varliklar dinamiktir evet, fakat bazi varliklar zahiren statik yani duragandir fakat biz kendilerinde bir hareket kimildama sezmedigimiz halde rabbimiz kuranda siz onlarin farkina suuruna varamassiniz fakat hepsi allahi tesbih eder buyurmaktadir. iste bunu aciklayabilmek icin de nur kelimesinin guncel anlaminin enerji oldugunu soylemek yeterli olacaktir. nar atesin bizzat kendisi iken nur onun enerjiye donuserek aydinlatan, kutlesinin disindaki tum kismidir.

simdi soyle dusunursek anlam oturacaktir. allah yerin ve gogun enerjisidir ve hersey Ondan sadir oldugu icin Ondan alinan enerji ile yerde ve gokte ne varsa onun adina hareket eder
Alıntı ile Cevapla