Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Ocak 2009, 22:54   Mesaj No:18

seydanur

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:seydanur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4172
Üyelik T.: 29 Eylül 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 74
Konular: 17
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Tevbe kapısı herkese açık

TEVBE KAPISI HERKESE AÇIK

Mehmet Ildirar

Tasavvuf ehli insanlar merttir, mert olmalidir. Insanlara yukaridan bakmak, onlari küçük görmek hak yolun yolcularina yakismaz. Zaten Allah rizasina götüren yol, ancak tevazu üzerine kuruludur. Tasavvuf, insana kusurlarini, günahlarini göstererek Allahu Tealâ karsisinda aczini bildirir.
Hidayetin kendi kazanciyla degil, Allah’in lütfuyla oldugunu bilen hak yolcusu, günah isleyenleri, henüz Allah yoluna girmemis olanlari küçük görmez. Günahlari kötüler, yapilmamasi için gayretini, duasini esirgemez ama günah isleyenleri de hor görmez. Allah’in hidayetiyle günahlarina tevbe edeceklerini ümit eder, bunun için dua eder.
Ehl-i Suffe’den Ebu’d-Derda R.A. Hazretleri: “Siz halkin içindeyken, hasbel kader ortaya çikan olan kötülüklere sahit olduunuz zaman ne tavir takinacaksiniz?” sorusuna su cevabi veriyor:
“Halkin isledigi kötülügün fiili, yani günahin bizzat kendisi ayiplanir. O günahi isleyenin kendisine ise dua ve nasihat edilir.”
Mesela bir adam içki içiyor ki, bu Allah’in haram kildigi, yasakladigi seylerdendir. Müslüman, “Allah kimseye nasip etmesin bu çok çirkin bir istir” der. Içki içen için de, “Yarabbi! Bu adam sarhoslugun ne kadar kötü oldugunu bilmiyor, buna rahmetini nasip et, içkiden tevbe etmesi için bir kapi aç.” diye dua eder.
Allah dostlarindan Maruf-u Kerhî K.S. Hazretleri, Dicle nehrinin kiyisindan geçtigi bir gün, nehrin diger tarafinda içki içenleri görüyor. Içki içerek eglenen bu sarhos insanlar için Maruf-u Kerhî Hazretleri elini açip, müridlerinin yaninda:
- Ya Rabbi, su karsidaki cahil ve gafilleri ahiret nesesiyle neselendir, diye dua ediyor.
Sofiler saskinlikla:
- Bunlar içki içiyor. Seyhimiz de “Ya Rabbi, bunlara ahiret nesesi ver.” diye dua ediyor, diye aralarinda söylenerek sordular:
- Efendim, bu duanin sebebi nedir?
Maruf-u Kerhî K.S. Hazretleri:
- Allah’in bir kimseye ahirette nese vermesi onu cennete koymasidir. Ahirette nesesiz olan, üzüntülü olan ise cehennemdedir, hesabini verememistir. Ya Rabbi sen bunlari ahirette cennete koy diyorum. Allah kimi ahirette cennete koyacaksa dünyada ona tevbe nasip eder, diye cevapladi.
Mevlevi bir mümin anlatyor:
- Hristiyan iken müslüman olmus 70-80 yaslarinda bir Ermeni, Sultanahmet’te, “Ya Rabbi, yetmis-seksen senedir Isa A.S.’i küstürdüm. Ama ömrüm kalmadi. Muhammed A.S.’i nasil razi edecegim? Sen yardim et!” diye önümde agliyordu. Ben onun bu içten duasi karsisinda kendimden utandim.
Bu müslümanin yaptigi gibi, biz de öncelikle kendi günahlarimizi görüp, ayiplarimizdan utanmali, gerçek tevbeye sarilmaliyiz. Diger insanlarin da günahlarindan tevbe edip, Allah yoluna girmeleri için dua etmeliyiz. Insanlari ayiplayip, onlardan yüz çevirirsek, evliyalarin da, meleklerin de bizden yüz çevirmelerinden korkmamiz gerekir.
Tevbe kapisi kapanmadikça herkes için Allah’in lütfunu ümit ederiz. Insanlara sevgi ve merhamet besleyen tasavvuf ehline de bu yakisir.
Alıntı ile Cevapla