Konu Başlıkları: 10.Haftanın Konuğu Kebuter
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Ocak 2009, 16:15   Mesaj No:21

kebuter

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:kebuter isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6047
Üyelik T.: 05 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 81
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: 10.Haftanın Konuğu Kebuter

İslam olmak ile islamın şartlarını yerine getirmek aynı şeymidir. İslamın 5 şartını yerine getiren herkes müslümanmıdır. Kısacası islam ile sosyoloji ve psikoloji arasındaki ilişkiyi soruyorum. İslam olmak sosyoloji bilmeyi gerektirirmi. sosyoloji bilmeyen müslüman tanımı eksik olabilirmi?

islamin sartlarini yerine getirmek islam olmaktir ancak bugun yaygin kani yerine getirmekten cok ezbere bilmek seklindedir. halbuki bir seyin bilgisine sahip olmakla o seyin ahlakina sahip olmak birbirinden cok farklidir. bu anlamda islam bilgisine, iman da ahlakina sahip olmaktir dinin. ayetlerden cikarim yapacak olursak, iman ve islam olarak dinde iki boyut vardir. iman bunun teorik yani kabullenme boyutudur, kalpte zuhur eder. ikinci asamadir. oncesinde teslimiyet yani islam olma bildiriminde bulunulur bu da kavlidir. sosyolojiyi modern anlamda toplum bilim olarak ele almayacagim, cunku bilimsel siniflandirma olarak disiplin olarak ortaya cikma tariihi cok da eskiye dayanmiyor. islam, kuranin vahiy surecinde once sahsiyeti, sahsiyetten de toplumu olusturmayi hedef alarak, arkasinda kamuoyu olusturmak hedefini guderek peyderpey nasil olduguna gore, islam bizzat sosyolojinin kendisidir, psikolojinin de kendisidir. disipliner anlamdaki sosyoloji ve psikoloji, keske onyargiyi biraksa da kuranin inzal surecini ele alarak yeniden sekillendirse kendisini eminim ki ilimlerin en ustune yerleseceklerdir.

din malesef toplumumuzda dinamik degil statik, toplumsal degil bireysel (vicdani) mesele konumuna indirgenmeye calisilmistir.
din madem bizim once kendi ic dunyamizi. kendimizden yayilarak da ailemizi ve ailelerden de neset ederek toplumu sekillendirecek bir tarz ise, evet sosyoloji bilmeyen (yani dinin sosyal boyutu oldugunun farkina varmayan) musluman tanimi da, psikolojik yani direk sahsiyeti ele alip vahiy ile sahsiyet olusturan bir olgu oldugunun farkinda olmamak da eksik musluman tanimidir. hatta ilk asamasi olmasi nedeniyle, psikoloji islam iliskisini kendisinde oturtamayan bir musluman tipi, sosyoloji ile islami iliskilendirememis bir musluman tipinden daha buyuk eksikliktir. dusunun ki inkar ve imani belirtilen sira ile ifade eden kelimei tevhid, tamamen bir psikolojik eylemdir. bir anda, hayatinizda o gune kadar herseyin en ustune koymus oldugunuz kultleri reddedip, kalbinizi sarmis olan bir inanc ile yepyeni bir kabule girisiyorsunuz. ve yine dusunun ki pesinden belki ailenizle, kardeslerinizle dusman kesiliveriyorsunuz. eger imanin guclu psikolojik telkinleri sizi etkisi altina almamis olursa, insan bir anda cevresinde bu derece yabancilasmayi ve yabancilanmayi asla kaldiramaz.

islam, psikolojik guclu telkinleri ile sahsiyeti olusturup, sosyolojik saglam temeller atmayi gozetir ve bu sayede de kitleleri harekete gecirir. sosyolojik bir olgu olmasaydi, asla bir medeniyete donusmeyi basaramazdi.

yeterli olmustur cevap insallah