Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Ocak 2009, 13:46   Mesaj No:2

AŞK'ÜL İSLAM

Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: KURAN IŞIGINDA PUTLARIN ÖZELLİKLERİ

PUT NEDİR ?

Kur'an'da put anlamında kullanılan iki kelime var:[B]"Sanem" ve "vesen"
Buiki kelime de ''Allah'tan başka ibadet edilen /ilah edinilen/otorite edinilen şeY'' anlamına gelmektedir.Bazı Lugatçi ve Alimler bu ikikelime arasıda şu ince fark olduğunu söylerler

Vesen:insan sûreti veşekli gibi taştan, ağaçtan ya da toprağın herhangi bir madenindenyapılan cüsseli şeydir ki; bir yere dikilir, müşrikler tarafından bunatapınılır, ibâdet olunur.
Sanem ise; cüssesiz şekilden ibarettir.Kimi lügatçılar ise bu iki kelime arasında herhangi bir ayrımgözetmeyip her iki kelimeyi aynı anlamda ve birbirlerinin yerindekullanmaktadırlar

Put deyince bugün insanların aklına hemenmuşahhas-somut bir takım varlıklar akla geliyor ve hemen Kur'an'ınindiği ortamdaki putçuluğu şekilsel tapmadan sanıyorlar.Böylececahiliyye dönemini sadece o döneme hasrederek artık o günlerin geridekaldığını,bu günlerin aydınlık günler

Halbukiput ve putçuluk olayı tarihin herhangi bir dönemine ait olmayıp,Hz.Adema.s'dan bu tarafa olagelmiş ve kıyamete kadar da olagelecektir.

Put,kişinin Allah’ın dışında hayatının amacı kıldığı maddî-mânevî herşeydir ve putları bu yönleriyle hayatın amacı kılmak da şirktir. Putsadece tapılan bir takım nesneler değildir. Eğer hayatın amacı halinegelir ve insanı Allah’a isyana sevkederse, yerine göre makam, para,kadın veya insanlar için değerli herhangi bir şey insanlar için putolabilir.

Tarihte bakıyoruz ki bir takım salih insanlar-muvahhidkimseler ölümlerinden bir müddet sonrailahlaştırılmış/putlaştırılmıştır.Rivayetlere baktığımız zaman Kur'andabahsedilen Lat,Menat,Uzza gibi kimseler salih kimselerdi.

YineHz.İsa a.s'ınHristiyanlar tarafından ilahlaştırılmış/putlaştırılmış olduğunu görüyoruz.
İslam dışındaki düşünceler,izmler,töreler dinleştirildiğinde put haline gelebilir.

İnsanlaryeri geldiğinde kendi yaptıkları putları yıkıp yeniden putyapabilirler.Belki bugünün insanları Hz.Ömer'in sözünühatırladıklarında veya okuduklarını gülüyorlar ama insanlar bugünyaptıkları putları yemeyi sürdürüyorlar.Çünkü cahiliyye her zamanolacaktır.Bir put yıkılır yerine yenisi konur.Çark devam edergider.Dişlilerden kırılan olursa yenileri konur.

Put ve putçuluk konusu geniş bir konu olmakla birlikte bu kadarla yetinelim...
Alıntı ile Cevapla