Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Şubat 2009, 16:06   Mesaj No:4

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cvp: KURANA GÖRE FASIKLARIN ÖZELLİKLERİ

kayıpkentli kardeşim
Kur'an'a baktığımızda fasıklık özelliği müminlerin değil,kafirlerin özelliğini ortaya koymak için kullanılmaktadır.Kur'an'ın bazı kavramlara verdiği anlam ile insanları o kavramlara verdiği anlamlar arasında farklılıklar olmaktadır.Bunun kaynağı Kur'an değil,insanların kendi şahsi düşünceleridir.İslam literatüründe fasık kavramı Kur'anın istediği şekilde değil de yumuşatılarak,aslından biraz da saptırılarak literatüre sokulmuştur.Bunun sorumluluğunu vahiyde değil de insanlarda aramak daha yerinde olur.
Fasıkın özellikleri ile kafirin özellikleri birbiriyle çoğunlukla örtüşmektedir.Maide 44-45-47.ayeti veya başka ayetleri birarada okuduğumuzda bunu görebiliriz.
Emevi ve Abbasi devrinde fasık kavramı kafirlerin özellikleri olmaktan çıkarılmış,müslümanların özelliği haline getirilmiştir.Fetvalarda fasık kavramları kullanılarak verilmeye başlanmıştır.O dönemlerden bu tarafa da fasık kelimesi sanki olumsuz müslüman tiplemesi halinde kullanılmıştır.
Anlam kaymasına uğrayan kavramlara bir örnek de "mekruh" kavramını verebiliriz.Kur'an'da mekruh kavramı "Allahın kesin yasak kıldığı,kerih gördüğü şeyler" olarak kullanılırken daha sonra fıkıh ilminde mekruh kavramı yumuşatılmış,kesin haram olmayan şeyler anlamında kullanıla gelmiştir.
Gerek fasık gerek kafir kavramları olumsuz insan tiplemesinin örneklerindendir.5.Maddede belirtilen özellik,bir olumsuz,münker kabul edilen bir davranışı biçimidir.Kalbiyle dilin uyumlu olmaması,hastalıklı kişilerin özelliğidir.Kafir,müşrik,fasık gibi tanımlamalar da hastalıklı kişiliklerin farklı veya benzeşen yönlerini ortaya koymaktadır.
Bu açıklamalar inş.anlaşılmıştır.
Alıntı ile Cevapla