Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2009, 00:15   Mesaj No:9

KARAKÖSE

Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 326
Konular: 48
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart RE: 18.Haftanın Konuğu Algı Bilgelik

Eyvallah seleme, anlaşılan topla tüfekle geliyorsun
1)Herakleitos'a göre bir nehirde iki kez yıkanılmaz fikrinden yola çıkarak değişmeyen tek şey değişimin kendisidir fikrini nasıl açıklarsın bu bir çekişki değil midir? Değişim deyince neden hep akla artı yön gelir ama dünyada ki savaşlar,emperyalizm düşünüldüğünde negazıf yönlü bir değişimden söz etmek ne derece doğru olur?

Cevap 1) Herakleitos değişimden söz eder, savaşıda bir değişim olarak görür. Değişimin olumlu yada olumsuz şekli yoktur, değişimin varlığı vardır.
Herakleitosa karşı parmanides değişim yoktur, evren bir bütündür ve sabittir der. Parmanidesin öğrencisi zenon değişimin olmadığına dair atılan ok örneğini verir, atılan bir ok varacağı hedefe ulaşana kadar her bir noktada durur der, yani atılan ok hareket ile yerine ulaşmaz her bir noktada durarak yerine ulaşır, kısacası hareket değil durgunluk vardır.

2)Hiççiliği benimseyen bir felsefeci "hiçbir şey var değildir, var olsa da bilinmez, bilinse de başkalarına aktarılamaz" sözünü nasıl algılarsın?

Cevap 2)Bu sözü şöyle anlarım: duyulara güven olmaz, dolayısıyla duyu algısından gelen hiçbir şeye güven olmaz, yani gördüğüz, duyduğumuz vs hiçbir şey gerçek olmayabilir. Bunların gerçekliği bir şekilde bilinse bile duyulara haps olan insan oğluna aktarılamaz.

3)Algılanmayan bilgi insanı mutlak bilgiye götürür mü? Aşamaları nasıl olmalı sence?

Cevap 3)Algılanmayan bilgi diye bir şey olamaz bence. Anlaşılamayan bilgiyi kastediyorsanız, anlaşılamayan bilgi insanı hiçbir yerden hiçbir yere götürür. Aşamaları hiçbir şeydir.

4)Felsefede de paradokslara yer var mı? sence felsefede ki en büyük paradoks nedir?

cevap 4)Felsefede paradokslara yer vardır tabi, bence materyalist düşüncenin ruh, benden, biyolojı, psikolojı gibi bütün kavramları madde üzerinden anlatmaya çalışması bir çelişkidir yani en büyük paradokstur.