Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ekim 2007, 10:38   Mesaj No:5

inzar

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:inzar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 68
Üyelik T.: 04 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 249
Konular: 28
Beğenildi:5
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: Ahlaklı yaşamak bir sanat mıdır ?

Ahlakı belirleyen kretiri iyi tespit etmek lazım..ahlakı şekillenme eğer ki içinde bulunduğun aile,diğer bireylerle ilişki vede toplumsal yaşam ile bütünleşiyorsa o zaman ahlak belirli dogmalarla kişide zuhur eder.bu kuralların kalıcılığını ise kişinin o ortamdaki yaşamı ile devamlık sağlar.yani ahlak bir açıdanda diğerlerine benzeme süreci ile kişiyle özdeşir.
*bölgesek ahlak herkesin bulunduğu konum ,yer ve kültürel yapı ile oluşur.ailelerimizden bize aktaralın ahlak buna bir örnektir.

*evrensel ahlak ın vazgeçilmez unsurlar ise insan olmakla ve insanın haklarıyla sınırlanmıştır.
.
*dinin ve inanmanın insana öğretmiş olduğu ahlak anlayışını belirleyen ise kabul gördüğü din ile şekillenir insanda..ama inanç ve ahlak arasındaki ilişki ve bağ diğer ahlaksal kurallarıda içinde barındırır.ve bu ilişkinin temelini oluşturan sağlam nokta ise inançtaki emirlerin daima ahlaksal düzenin oluşturmaktan yana kişiyi iyie ve iyi olmaya yönlendirmesidir..
bu iyi olmaya davet diğer tüm dinlerin içinde vardır.yani her kutsal din kişinin yaşamı ile ahlaksal bir çizgi üzerinde yürümeye davet eder.yalan söyleme,kişiyi öldürme,haksızlık yapma,ırzı koru,vs.bunlar dindeki cennet ve cehennem kavramlarıyla pekiştirilen kurallardır.
*en üstün ahlak.bu ise bizim dinimizde var olan en temiz haldir.Peygamberimiz aracılığı ile ve son dinin içinde bulunmamız ile bizlere kul ve insan olmak açısından bilmemiz gereken ve tüm ahlaksal diye kabul edilen kuralların aslında bu din ile son bulup yeniden şekillendirildiğini bildiren, bir doğrular ve iyiler yumağıdır.
20- (Mümin ) kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme.
(Tirmizî , Birr , 58.)

21- (Mümin ) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır.
Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.
(Tirmizî , Birr , 36.)

22- Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar. (Müslim, Birr , 33; İbn Mâce , Zühd , 9; Ahmed b. Hanbel , 2/285, 539.)

23- Allah "ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah "ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir. (Tirmizî , Birr , 3.)

24- Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, misafirin duası ve babanın evladına duası. (İbn Mâce , Dua, 11.)

25- Hiçbir baba, çocuğuna, güzel terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. (Tirmizî , Birr , 33.)

26- Sizin en hayırlılarınız, hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır. (Tirmizî , Rad `, 11; İbn Mâce , Nikâh, 50.)

27- Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir. (Tirmizî , Birr , 15; Ebû Dâvûd , Edeb , 66.)

sıryaninde bizlere sunmuş oldu hadislerede bakınca bu ahlakın ne denli hayat ve bireysel ilişkilerdede alakı olduğunu görebiliyoruz..islam hem kişiyi kendinden sorumlu tutarken,hemde islam ile toplumsal,sosyal ve evrensel ahlakında yolunu belirlemektedir.işte bizda hasıl olması gereken hal bu ahlak üzerinde yürümektir..
Prygamberimizin davetide bu ahlak üzerine oldu ,vedasıda..Hutbesini okuryen karşılaştığımız tek nokta inaç ile ahlakı bir tutmamız.hutbe ile yine toplumsal huzurun oluşumunu ahlaksal ve bireysel düzenlemeye bağlıyor.faiz haramdır,haksız yere can kıymayın..şu dört şeyi yapmayın.Allah a ortak koşmayın,yalan söylemeyin,harama uzanmayın,zina etmeyin.
acizana paylaşımımız saygılar.
Alıntı ile Cevapla