Günahtan uzak durmak için ne düşünmeli?
Sual: İnsan günah isleyeceği zaman nasıl düşünmeli ki o günahı islemekten uzaklaşsın?
CEVAP
Bir kimse, günah isleyeceği zaman, kendisini, Allahü teâlânın hep gördüğünü ve yanında amellerini yazan meleklerin de bulunduğunu düşünmelidir!
Allahü teâlânın sıfat-i sübutiyyesinden, Basar, görmek, esma-i hüsnasından El-Basir, gizli açık, her şeyi çok iyi gören demektir Kur'an-i kerimde birçok âyet-i kerimede, Allahü teâlânın, insanların yaptıkları her işi en iyi şekilde gördüğü bildirilmektedir (Bekara, 110, 233, 237)
Allahü teâlâ, sadece yapılanları değil, yapılacak olanları da, insanların ne düşündüklerini de bilir Birkaç âyet-i kerime meali:
(İnsani ben yarattım ve nefsinin kendisine fısıldadığını [ne düşündüğünü, ne düşüneceğini] bilirim ve ben ona şah damarından daha yakınım) [Kaf 16]
(Allah onların kalplerinin gizlediklerini de, açığa vurduklarını da bilir) [Neml 74]
(Allahü teâlâ, içinizde ne varsa hepsini bilir) [Aİmran 154]
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir kimse, iki salih komsusundan nasıl utanıyorsa, gece-gündüz, kendisi ile beraber olan iki melekten de öyle utanmalıdır!) [Beyheki]alıntı