Konu Başlıkları: Zikrullah
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Ekim 2007, 22:55   Mesaj No:4

TufeyL

Medineweb Kıdemli Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:TufeyL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 50
Üyelik T.: 15 Temmuz 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 303
Konular: 116
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Zikrullah

Allah razı olsun efendim..

Devam inşaAllah..



GECEYİ İHYA ETMEDE ZİKRİN FAYDALARI
Dr.Mehmet SÜRMELİ

İbadetler, maddî bir menfaat elde etmek için yapılmazlar.
“Oysa onlar, dini yalnızca O’na halis kılan hanifler (Allah’ı birleyenler) olarak sadece Allah’a kulluk etmek, namazı dosdoğru kılmak ve zekatı vermekten başkasıyla emrolunmadılar. İşte en doğru (dimdik ve sapasağlam olan) din budur.” (Beyyine.98/5)

Ayet-i Kerime dinde ihlasa ve ibadetlerin yalnızca Allah (c.c)’a arzına delalet etmektedir. İbadetleri, rûhi boyutundan soyutlayarak maddî bir alan içerisinde ele almak bazı bedensel icraatları kulluk gibi değerlendirmeye veya vasıfları Allah tarafından belirlenmiş ibadetleri maddî olarak algılamaya götürür. Fakat her ibadetin maddî faydalarının olduğu da bir gerçektir. Ama ibadetler bu faydaların temini için icra olunmazlar.

Allah Teâlâ zikir gibi bir ibadeti engelleyecek olan şeylere karşı kullarını uyarmıştır. Çünkü zikrin derinlik boyutundan istifade edemeyip olumlu değişime uğramayan insanlar hüsrandadır. Rabbımız bu konuda şöyle buyurmuştur:
Ey iman edenler ne mallarınız, ne çocuklarınız sizi Allah’ı zikretmekten “tutkuya kaptırıp alıkoymasın”; kim böyle yaparsa, artık onlar hüsrana uğrayanların tâ kendileridir.” (Münafikun.63/9)

Ne mallarınız, ne evlatlarınız yani dünya işlerinin en vazgeçilmezi olan mal ve evlat işleri, onların bakımı, derdi, zevki bile alıkoymasın. Bunlarla hiç meşgul olmayın değil, fakat bunlar sizi asıl izzetin ruhu olan Allah’ın zikrinden alıkoymasın. Allah için iş yaptırmayı unutturmasın. Ayetteki “Zikrullah” dan kasıt Allah’ı zikir ve ta’zim için yapılan namaz gibi ibadetlere, cuma, cemaat, namaz, oruç, zekat, hacc, cihad, Kur’an okuma, vaaz, nasihat, tehlil, tesbih, hamd gibi sırf Allah’a yakınlaşma için yapılan ve daima Allah’ı andırıp Allah için, Allah’a layık güzel işleri düşündürmeye alıştıran ibadetlerden gafil kılmasın.(Yazır, Muhammed Hamdi, Hak Dini Kur’an Dili, c.4, s. 245-246) Zikrin en büyük faydası Allah’ı Allah olarak uluhiyyet makamında, kulu da kul olarak ubudiyet makamında hatırlama ve hatırlatmaya vesile olur. Ayet-i Kerime’de geçen zikir; bütün farzlardır. Ayrıca Kur’an diyenler olduğu gibi, cihad şeklinde yorum yapanlar da olmuştur. (Zemahşeri, İmam Ebul Kasım Carullah Mahmud b. Ömer, Keşşaf, c4,s. 532 Beyrut) İşte zikir bu farzlardır veya bu farzların tamamlayıcısıdır.

Zikrin en büyük faydası; tevhidî açıdan yakîni kazandırmasıdır. İman’ın vasıf itibariyle zikir sayesinde kemâle ermesidir
Alıntı ile Cevapla