Konu Başlıkları: Tesettür Risalesi (24. Lema)
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Ekim 2007, 22:58   Mesaj No:6

EbdA

Medineweb Aktif Üyesi
EbdA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EbdA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 458
Üyelik T.: 23 Ekim 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Van
Yaş:43
Mesaj: 156
Konular: 13
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Tesettür Risalesi (24. Lema)

Ecrin kardeş kardeş ASYA FİNANS ile pek bir şey bilmiyorum.
Ama bir arkadaşım Otomobil almak için ASYA FİNANS'a başvurmuştu onlarda:
Biz sizin için otomobili satın alırız (otomobilin fiyatı 10bin YTL) ve size 12Bin YTL'ye satarız demişti.
Bende bu soruyu bir İMAM'a sordum cevabı aşağıya aynen alıntı yapıyorum inşallah yardımcı olabilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kredi kartları ile aldığınız malı, kurum adına (ona vekaleten)alıyorsunuz ve sonra da kurum size satıyor; yani diğer konularda olduğugibi murabaha yapıyor; yani peşin alıp vade farkı ile satıyor. Vadefarkını da fiilen ödeme yapılan zamana (vadeye) göre koyuyor. Kurumdavadelere göre fark bellidir, bunu müşteri de biliyor (isterse bilir),buna göre alıyor ve ödeme zamanı da vade farkıyla birlikte ödüyor.
birdefinans kurumları kişilere para vermez onlar kişi adına istenenmalıalıp ,okişiye aynen taksili alışverişte oldugu gibi üzerine kendibelirledikleri karı koyarak satarlar. bankalara gore biraz belki pahalıolabilr ama faiz illetinden kurtulmuş olunur.



Değerlendirme veya yorumumuz:

Diğerbankalarda belli bir meblağa kadar mevdûât sigortası vardır. ÖFKbankalarla rekabet edebilmek için kendi aralarında özel bir sigortafonu oluşturmuşlardır. 4389 numaralı Bankalar Kanunu'nun 20. maddesinin6. fıkrasına göre oluşturulan "Güvence Fonu", gerçek kişiler adınaaçılan özel cari hesaplarda ve katılma hesaplarında toplanantasarruflar, 50 milyar TL. ye kadar güvence altına almıştır. Güvencefonunun kaynağı karşılıklı rıza, mevzuat ve anlaşma ile yapılankesintilerden oluştuğu için, "karşılıklı bağış" yoluyla yardımlaşmaçerçevesine girmektedir ve şer'î bakımdan bir sakınca yoktur.
21.maddenin a ve b fıkralarına göre kurum, malı satıcıdan satın alıpişletmeye satmıyor, işletme adına satıcıya ödeme yapıyor ve işletmeyivadeli olarak borçlandırıyor. "İşletme adına ödeme yapmak" vekaletenödemek demektir. Yapılan işlem "vekaleten ödeme" kabul edilirse kurumyaptığı ödemeye vade farkı ve kâr ekleyemez, ancak vekalet ücretiekleyebilir. Halbuki daha önceki mevzuat ve uygulamada kurum mal satınalıyor -kâr ve vade farkı ekleyerek- işletmeye satıyordu. İşlemin fıkhagöre meşru olabilmesi için yapılabilecek başka bir işlem de, sözleşme(sözlü anlaşma) ile eskiden olduğu gibi mal alıp satmak, kayıtlara iseyönetmeliğin öngördüğü biçimde geçirmektir.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alıntı ile Cevapla