Konu Başlıkları: Yıl 1932 Türkçe Ezan Kabulü
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mayıs 2009, 11:16   Mesaj No:2

kurtmehmet

Medineweb Sadık Üyesi
kurtmehmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kurtmehmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5446
Üyelik T.: 30 Kasım 2008
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:63
Mesaj: 682
Konular: 73
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: Yıl 1932 Türkçe Ezan Kabulü

1923´te Ziya Gökalp´in ´Dini Türkçülük´, 1928´de İsmail Hakkı Baltacıoğlu´nun ´İslam´ın Türkleştirilmesi´, 1932´de ise Reşit Galip´in ´Milli Müslümanlık´ adını verdiği ibadetlerin Türkçeleştirilmesi projesi aslında, Mustafa Kemal´in zihninde tasarladığı düşüncelerin yazılı ifadeleriydi..



Niketim kendisi de şartların oluştuğunu düşündüğü 1932 ramazan´ında bunu tatbik mevkiine koyacak ve Reşit Galip´le birlikte gerekli hazırlıklara girişecekti..



Örneğin aynı yıl Ayasofya Camii´ni gezip, dolmabahçe sarayı´na döndüğünde, Ayasofya camii hakkındaki düşüncelerini anlattıktan sonra, ‘Reşit Galip´e şu teklifte bulunacaktı..



´Reşit Galip! Ayasofya senin müslümanlık tezini münakaşa edeceğin güzel bir yer değil mi? İstanbul´daki din ulemasını toplayalım, halka da ilan edelim, herkes gelsin.. Camiye hoparlör yerleştirelim, içeriye giremeyenler dışarıdan dinlesin.. Sen fikrini bu ulema ile münakaşa et.. Halk hakem olsun!´.



Reşit Galip´in temkinli yaklaştığı bu teklife, dönemin başbakanı İsmet İnönü de ilginç bir gerekçeyle karşı çıkar.. Falih Rıfkı Atay´ın yazdığına göre, inönü, Atatürk´e yalvarır bir eda ile, ´isterseniz önce ezanı Türkçeleştirelim, sonra namaz´a sıra gelir´ der..









alıntı
Alıntı ile Cevapla