Konu Başlıkları: BİR AYET BİR YORUM
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08Haziran 2009, 20:10   Mesaj No:75

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart re: BİR AYET BİR YORUM

Rad suresi 11.ayette Allah insanın yaptığı her hareketin gözlendiğini ifade ediyor.Her şey kayıt altına alınıyor.Melekler tarafından kaydediliyor.Dünyada bizler "BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR" hissi içerisinde olduğumuzda yaptığımız hareketleri,attığımız adımları dikkatli atmalıyız.Yapılan işleri,söylenen sözler,kalpten geçenler bile izleniyor,dinleniyor,yazılıyor.
"İnsan hiç bir söz söylemez ki yanı başında onu zapteden bir melek bulunmasın." (50/Kaf 18)
"Muhakkak ki üzerinizde koruyucu melekler vardır. Şe-refli yazıcılar her yaptığınızı bilmektedirler."(82/İnfitâr 10,12)

Bu ayetler insanların başıboş bırakılmadığını gösterir.Bu bilinçte olan insan Rabbına karşı nankörlük etmekten çekinir ve Allahın istediği bir insan olmaya çalışır.
Bir kameraların olduğu bir iş yerinde çalıştığınızı farz edin.Her yaptığınız hareket kamerada gözüküyor,konuşmalar kayıt alıtına alınıyor.Bu işyerinde patronun emirlerine karşı gelir mi çalışan kimse?.Gelemez tabiiki.Gelirse eğer hemen işten çıkarılacağını bilir.
Dünyada yaşayan mümin kimseler de her yaptıklarının görüldüğünü,duyulduğu bilerek hareket ederek ahireti kazanırlar.Bu bilince sahip olmayan kimseler ise günah işlemekten çekinmezler ve günahları hayatını kuşatır.Böylece cehennemi hak eder.
Ayet bundan sonra toplumsal değişimin yani tağyirin nasıl olması gerektiğini ortaya koymaktadır:
Bir topluluk kendini değiştirmedikçe Allah onların halini değiştirmez.Bu ayete iki yönlü de bakabiliriz.
Bir topluluk iyi durumunu değiştirip kötü duruma geçmedikçe Allah onları kötü duruma sokmaz
Bir topluluk kötü durumunu değiştirip iyiye yönelmedikçe Allah onları iyi duruma sokmaz
Öncelikle insanlar kendi değişimi kabul edecekler.Hep insanlardan bir serzeniş duyarız:Bu toplum niye değişmiyor?.İslam bu topluma nasıl hakim olacak? gibi.
Bu soruların cevabı aslında kendimizde saklı.Biz kendimiz değişmeye başlarsak toplum da değişmeye başlar.Biz değişmezsek toplumda değişmez.
Bizim önce nefsimiz,ailemizde hayatımız İslami olacak ki,toplumun hayatı da islami olsun.Biz kendimiz islami olmadan toplumun islami olmasını beklemek muhal bir istekdir.Allahın dini bir beklenti dini değildir,yaşanan bir dindir.Hayatla iç içedir.İnsanın tağyirine,değişimine bağlı toplumun diğer katmanları da değişime geçer.
İnsanlar kötülük üzerine ittifak ettikleri müddetçe Allah onların halini düzeltmez.Bu Allahın insanlar için kötülük istediğinden değil,insanların kötülükte ısrar etmek istemelerinden kaynaklanmaktadır.Onları eğer kendileri değişmeden de içinde bulundukları durumdan kurtuluşları mümkün değildir.Boşu boşuna "kurtarıcılar" bekler dururlar.
Değişecek olan de sensin
Toplumu değiştirecek olan da sensin
Alıntı ile Cevapla