Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15Haziran 2009, 15:01   Mesaj No:7

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart RE: 10.Haftanın Konusu MÜSLÜMAN'LIK ?

Toplumumuzda bazı kavram vardır ki ya yerine oturtulmamıştır, ya yanlış anlaşılmıştır ya da dejenere edilmiştir.Bu kavramlardan birisi de "Müslüman" kavramıdır.
Müslüman kavramı Arapçadaki "se-li-me" kökünden kaynaklı "es-le-me" yani ef'ale kalıbından türetilmiş bir ismi faildir.
Esleme anlam olarak "teslim olmak,boyun eğmek,bir kişi veya bir şeyin hegomanyasına girmek" anlamlarına girer.
İşte müslüman kavramı;"Allahın emirlerine teslim olan,boyun eğen,hayatını Ona göre yönlendiren yani Allahın boyunduruğu altına giren" anlamına gelir.
Bu gün müslüman denince ne akla geliyor?
Müslüman bir ailen gelen,nufüs kağıdında din hanesinde "İslam" yazan kimselere denir.Müslüman ismini alması teoriktir bir anlamda.Bilinçli bir tercihten öte hasbel kader müslüman ismini almıştır.
Kur'an'a baktığımızda insanın İslamı seçimi bilinçli olmalı ve bu seçimin de sorumluluğunu üstlenmelidir.Yani takvalı olmak zorundadır.(Takvayı sorumluluk bilinci olarak tarif ettiğimizde).
Müslüman kavramında pratiklik yani inancını yaşamı üzerinde gösterme esastır.Zahiri olarak Müslüman olduğunu iddia eden kimseler de zahiri olarak Allahın emirleri görünmesi lazımdır.
Kur'an ayetlerine dikkat edersek mesela Hucurat suresinde "iman-islam" yani "mümin-müslüman" arasındaki ayırımdan sözedilir.Toplumda genellikle mümin ile müslüman aynı anlamda kullanılır,arasındaki ince farklılıklar pek görünmez.Ama Kur'ana göre her mümin müslümandır ama her müslüman mümin değildir.
Her hangi bir din/ideoliojiyi savunan insanlar o savunduğu fikirleri hayatlarında göstermeleri lazımdır yani o inanca uygun yaşamaları lazımdır.Teslimiyet bunu getirmektedir yoksa o teslimeyetin bir kıymeti kalmaz.
Kelimei şehadet getirerek Müslüman olan insan,bir takım şeylerin altına imza etmiş olmaktadır.Bu imzasına sahip çıkmalıdır,yoksa atılan imzanın aykırı işler yapıldığında bunun bir cezai müeyyidesi vardır.Nasıl ki insanlar bankadan kredi kartı alırken sayfalarca şeye imza atıyorlar,o hükümleri yapacaklarını taahhüt ediyorlar.Taahhütlerine uygun davranmadığı zaman durumun nasıl olduğu sosyal vakıa olarak karşımıza çıkmaktadır.İşte İslama teslim olduğunu söyleyen kimselerin de yapmakla mükellef oldukları şeyler vardır.Bunlar yapılmadığı zaman Allah o insanlara azab vaad ediyor.
Teslimiyet,samimiyet ister,samimiyet amel ister.Amelsiz teslim olduğunu yani müslüman olduğunu söylemek abesle iştigaldir.

------------devam edecek inş.-----------------
Alıntı ile Cevapla