Konu Başlıkları: 12. Haftanın Konusu (EHLİBEYT)
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30Haziran 2009, 22:48   Mesaj No:5

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: 12. Haftanın Konusu (EHLİBEYT)

33-Evlerinizde oturun.Önceki cahiliye devri kadınlarının açılıp sa*çılması gibi açılıp saçılmayın.Namaz kılın,zekat verin.Allaha ve peygam*berine itaat edin.Ey ehli beyt, şüphesiz Allah sizi günah ve kötülüklerden arındırıp tertemiz yapmak ister.

Ey Peygamber hanımları, evlerinizde durun. Oralarda vakarlı olun. Önce*ki cahiliye dönemindeki gibi açılıp saçılmayın, böbürlenmeyin, gayri ciddi davranmayın. Farz olan namazları kılın. Mallarınızdan,farz olan zekatı verin.Allahın ve Resulünün emir ve yasaklarında Allaha ve Resulüne itaat edin.Ey ehli Beyt, Allah sizden kötülüğü ve hayasızlığı kaldırmak ve sizleri günahlardan te*mizlemek ister.

Ayeti kerimede Ehli Beyt ifadesi zikredilmektedir.Hz. Ali Hz. Fatıma,Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in bu ifadeye girdikleri muhakkaktır.

Ömer b. Seleme diyor ki:
Bu ayet Resulullaha,hanımı Ümmü Seleme'nin(annemin) evinde inince Resulullah,Fatıma'yı,Hasan ve Hüseyin'i çağırdı ve onlan cübbesinin altına al*dı.Onların hepsini cübbesiyle kapladı ve şöyle dedi:Ey Allahım işte bunlar benim ehli Beytim'dir.Sen onlardan murdarlığı gider ve onları tertemiz kıl. Bunun üzerine Ümmü Seleme şöyle dedi:Ey Allahın Resulu, ben de onlarla beraber miyim?Resulullah:Sen yerindesin,sen hayır üzeresin.dedi.

Enes b. Malik diyor ki:
Resulullah (s.a.v.) altı ay sabah namazına Fatıma'nın kapısından geçerek gitti. Resulullah oradan geçerken:Ey ehli beyt;namaz.der ve:Ey Ehli Beyt, şüphesiz Allah sizi kötülüklerden arındırıp tertemiz yapmak ister... ayetini okurdu.

Ancak bu zikredilenlerin Ehli Beyt'ten olmaları, bunların dışında bulu*nan kimselerin Ehli Beyt'ten sayılmayacakları manasına gelmez. Nitekim ayeti kerimeler,Resulullahın hanımlarını zikretmektedir.Dolayısıyla Ehli Beyt ifadesine onun hanımlarının öncelikle girmesi gerekir.

Aynca, Ehli Beyt'ten bahseden ayetteki zamirlerin erkek sıygasının kullanılması,ehli beyt'in içine,Resululahın hanımları ve kızının yanında Hz. Ali gibi erkeklerin de girmesindendir.Yoksa Resulullahın hanımlarını ehli Beyt'in dışında kabul etmek için değildir.Nitekim Hz. Fatıma da kadındır fakat ehli beyt'ten olduğuna itiraz edilmemiştir.

Alkame diyor ki:Fecrime:Ey Peygamber ailesi, şüphesiz Allah sizi, gü*nah ve kötülüklerden arındırıp tertemiz yapmak ister.ayetini çarşılarda yüksek sesle okur ve Bu ayet özellikle Resulullahın hanımları hakkında nazil olmuştur.derdi. İkrime'nin bu sözü,ayetin nüzul sebebini bildirmektedir. Dolayısıyla bu söze dayanarak ehlibeyt'e,Resulullahın kızları ve diğer hanımlarının gir*mediği söylenemez. [
(Taberi tefsiri)
Alıntı ile Cevapla