Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Eylül 2009, 09:37   Mesaj No:25

sevginin_bedeli

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:sevginin_bedeli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9822
Üyelik T.: 20 Ağustos 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 196
Konular: 26
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: 38.Haftanın Misafiri sevginin_bedeli

Alıntı:
Algı Bilgelik Üyemizden Alıntı
Bir önceki sorumda sizce diye başlamamın sebebi, miras aldığınız düşüncelere göre değil, kendi edindiğiniz fikirler ve inançlar ışığında cevap vermenizi istememdendi.

Sizce neden İbrahim(a.s) bir put yapıcısının evinde büyümüştür.
Neden Musa(a.s) Firavun un sarayında büyümüştür.
Neden Dünya zevklerini red eden Buda bir kralıkta büyümüştür.
Neden Dünyadan kaçan Lao Tzu aristokrat bir ailedendir.
Neden Tolstoy Feodalizmin kalbinden çıkan bir çiftlik sahibidir.
Neden Komunizmi savunan Engels kapitalist bir ailedendir.
Neden Komünist Castro zengin bir ziraatçinin oğludur.
Kısacası herşey yada herkes düşmanını koynundamı besler, bu bir doğa kanunumudur. neden böyledir?
Eğer bu bir doğa kanunu ise İslamı mekke müşriklerinin içinde büyüyen biri tebliğ etti, o zaman islam toplumunun içinden çıkan biride onu yaralayacaktır dersek doğru söylemiş olurmuyuz.
bence her insan yaratılış itibari ile hem iyilik/meleki hem de kötülük/şeytani eğilimlere sahiptir. dolayısıyla tamamen çökmüş bir toplumda ıslah edici/iyiliğe yönlendirici/kötülüklere karşı koruyucu/topluma önderlik eden bireyler çıktığı/ çıkacağı gibi, tamamen ıslah edilmiş bir toplumda da ifsad edici/kötülüklere yönlendirici/iyilikleri engelleyici ve toplumlarına önderlik eden bireyler çıkmıştır/çıkmaktadır/çıkacaktır.

bununla birlikte yukarıda isimlerini verdiğiniz şahıslar yaşadıkları toplumu değerlendiren ve bu değerlenlendirme sonucunda olumsuzluk olarak gördükleri duruma karşı tersi yönde hareket eden insanlardır. elbette sizin isimlerini verdiğiniz kişilerin dışında içinde bulundukları toplumun davranış/ yaşayışına karşı isyan eden ve mücadele eden isimini bile bilmediğimiz milyonlarca şahıs vardır.

burada göz önünde bulundurulması gereken şey bana göre; insanın fıtrat üzere yaratılmış olduğudur. dolayısıyla iyilik/meleki yönü ağır basanlar toplumlarını iyi yönde değiştirmek için mücadele etmiş, kötülük/şeytani yönü ağır basanlar ise insanları iyilikten alıkoymuş köleleştirmiş, insanca yaşam haklarını ellerinden alarak kendilerine benzetmişlerdir.

kanaatimce burada bir farklı durum peygamberlerin durumudur. elbette yüce rabbimiz peygamber seçerken kendi toplumları içinde hakka/adalete/tevhide en yakın yaşayışa sahip bireyleri seçmiştir. nitekim baktığımızda peygamberlerin peygamberlik öncesinde hayatı çok ciddi anlamda sorguladıklarını görüyoruz.hz. ibrahimin meşhur soruları vardır. yine hz. muhammedin peygamberlikten önce inziva hayatına çekilmesi aslında yaşadığı toplumu sorgulamasıdır.

sanırım şunu da belirtmeliyim: bana göre peygamberlik verilen her kişi kendisinin bizden biri olduğunu söylemesi gibi peygamberlikten öncede bizden farklılıkları yoktur. örnek olması babından burada bir olaya değineceğim, umarım polemik konusu olmaz. hz. musa peygamberlikten önce firavunun sarayında bir vezir olarak bilinir.hz. musanın mısırdan kaçmasının nedeni nedir? adam öldürme. yani musa bir katil. ama allah onun yaşadığı pişmanlık ve tövbesinin kabulunden sonra onu hz. şuaybın terbiyesine veriyor. yani demek istediğim şu insanın melek yönü ağır basınca hakka/adalete/tevhide giden yolda mücadele edr.

son bir not:eğer ağacın kurdu ağaçtan olmasaydı ağacın zevali olmazdı.
kürtçesi: kurmi darı ji darı nebe zevala darı tıne.