Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Ekim 2009, 16:02   Mesaj No:2

sevginin_bedeli

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:sevginin_bedeli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9822
Üyelik T.: 20 Ağustos 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 196
Konular: 26
Beğenildi:2
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart RE: DUA (benden kes yapıştır usülu bir uzun yazı daha ama çok güzel)

DUÂ

Fevzi ZÜLALOĞLU

(2. bölüm)
A- Sahih Bir Duada Yer Alması Gereken Unsurlar

Dolaylı ya da doğrudan Allah’tan başkasına dua etmek her şeyden önce şirktir. Allah’tan başkasına dua etmek doğru değildir. Dini Allah’a halis kılarak başkalarına egemenlik hakkı tanımadan dua etmek gerekir. Tevhid Dini İslam’ın bu vazgeçilmez hakikati Kur’an’ın bütün ayetlerinde tekrarlanmıştır.

“Nihai Gerçek’e varmak amacıyla yapılan bütün dualar, bütün çağrı ve arayışlar ancak O’na yöneltilmelidir. Çünkü insanların O’nu bırakıp da yakardıkları (öteki varlıklar ve güçler) bu yakarışlarına hiçbir şekilde karşılık veremezler. Öyle ki (onlara yakarıp duran kimsenin durumu) ellerini suya doğru uzatıp, suyun kendisine ulaşmasını bekleyen birinin durumuna benzer. Oysa bu durumda su asla ona ulaşmayacaktır. Bunun içindir ki, kafirlerin yakarması kendilerini sapıklık içinde tüketmekten başka bir sonuç getirmez.” (Ra’d, 13/14.)

Allah’a Ulaşmak İçin Ölülere Başvurmak

İnsanlardaki sevdiklerini aşırı yücelterek ilahlaştırma eğilimi zamanla ölülere doğrudan ya da dolayı olarak dua ederken ilahi bir rol biçmelerine yol açabilmektedir. Türklerin eski dini olan Şamanizm bir atalara –onların ruhlarına- tapınma dinidir. Buna göre atalar sürekli olarak kendi akrabalarını belli aralıklarla ziyaret eder, onları denetlediklerine inanılır. Aslında ruhların ölmediği, yaşadığı inanışı birçok eski kültürde de bulunmaktadır. Bu inanışa Dinler Tarihi çalışmalarında Animizm denilmektedir. Animizm ilkel kabile dinleri arasında sayılmaktadır. Fakat benzer inanışlara en çağdaş toplumlarda dahi rastlanmaktadır. Ne ki ölümü bir yok oluş kabul etmeyecek şekilde yaratılmış olan insanoğlu bu eğilimini Tevhid İnancı ile eğitip denetlemezse çok sefih durumlara düşebilir.

Günümüzde de devam eden bir şirk çeşidi olan “mezarlarda yatan ölülere dualarda aracılık rolü vermek” Tevhid ile kişiliğini tekamüle eriştirmemiş insanlarda rastlanmaktadır. Allah’tan başkasına yalvarmak veya O’na ulaşmak için sevilen bir kimseyi aracı olarak kullanmak kesin olarak haram kılınmıştır:

“Allah’tan başka o yalvarıp yakardıklarınıza gelince –bunların kendileri yaratılmış varlıklar olduklarına göre- hiçbir şey yaratamazlar. Onlar hayat belirtisi taşımayan ölülerdir, ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.” (Nahl, 16/20-21.)
Alıntı ile Cevapla