Konu Başlıkları: 49.Haftanın misafiri EbdA
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Aralık 2009, 21:36   Mesaj No:13

EbdA

Medineweb Aktif Üyesi
EbdA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EbdA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 458
Üyelik T.: 23 Ekim 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Van
Yaş:43
Mesaj: 156
Konular: 13
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: 49.Haftanın misafiri EbdA

Alıntı:
Siz Kuranı istediğiniz bir mealden mi okuduğunuzda daha iyi anlıyorsunuz, yoksa bahsedilen kitaplardan mı daha iyi anlıyorsunuz? Kuran ayetlerini okuduğunuzda ve üzerinde düşündüğünüzde size açıklık getirmiyor da, bahsedilen Risaleler mi daha açık anlatıyor? Bu soruma içtenlikle cevap vereceğinizden hiç şüphem yok. Selametle.
Selamun Aleykum kardeşim,
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, herkesin yapısı aynı değildir. Bazıları birşeyi çok kısa sürede anlayabilirken, bazıları bunun için daha fazla emek sarf eder.
Sorunuza gelince:
Daha önceki yazımda mealin Kuran yerine geçemeyeceğini söylemiştim, çünkü Kuran Allah kelamı iken, Meal beşerin anladığı şeylerdir. İki insan aynı şeyden aynı şeyleri anlamayabilir işte bu nedenle birbirinden farklı birçok meal ortaya çıkmıştır.
Bir mealin tek başına yeterli olduğunu söylemek doğru olmaz sanırım. O nedenle bir ayeti daha iyi anlayabilmek için, özellikle başta Peygamberimiz (SAV) ve onun ashabına sonra da farklı farklı meallere bakmak gerekir.

Risale-i Nurlara baktığımız zaman onu diğer tefsir kitaplarından ayıran en önemli özelliğinin şu olduğu görülür:
Risale-i Nurlar tüm ayetleri tek tek tefsir etmek yerine günümüzde en çok itiraz edilen ve insanın imanına yönelik ayetleri tefsir ettiği görülür.
Ayeti tefsir ederken de farklı bir yöntem kullanarak en az bilgiye sahip bir insanın bile rahatlıkla anlayabileceği bir dil kullanarak ve benzetmelerden yola çıkarak açıklamaya çalışır. Akla ters düşütüğü iddia edilen ayetlerin aslında akıl ile çelişmediğini ıspatlar.
Mesela haşir ayetlerini tefsir ederken diğer tefsirlerden farklı olarak sadece haşiri anlatmak yerine, Haşrin bir zorunluluk olduğunu akla uygun örneklerle gösterir.
Bundan dolayı Risale-i Nur sadece bir tefsir değil, Kuran-ı Kerim'i ehli zındığa karşı açıklamaya çalışan bir kitaptır.
Kuran-ı Kerim'i anlamada Hadis, Tefsir ile beraber Risale-i Nurlarda inşallah büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle zamanımızda bilim ile gelen saldırılara karşı bence en güzel silahtır.
Selametle inşallah.