Konu Başlıkları: 58.Haftanın Misafiri YitikSevda
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Şubat 2010, 00:22   Mesaj No:45

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: 58.Haftanın Misafiri YitikSevda

1- Hayır, Kıyamet gününe yemin ederim.
2- Hayır, daima kendini kınayan nefse yemin ederim.
3- İnsan kendisinin kemiklerini bir araya getirmeyeceğimizi mi sanıyor?

Ayeti kerimeleri bir bütün olarak ele aldığımızda Allah’ın bazı İlahi yeminleri bulunmaktadır:Ayetlerde Kıyamet günü ile birlikte dirilişi ve Allah’ın kemikleri bir araya getiremeyeceği hakkında inkar edenlere en ince ayrıntısına kadar nasıl bir araya getirileceğine kadir olduğu anlatılmaktadır:

Ayetteki kınama kıyamet ile nefis arasındaki ilişkinin inkarcı ve günahkarların göstereceği pişmanlık kınama ile alakalıdır.Bunu şu ayetler desteklemektedir:

Allah'ın huzuruna çıkmayı yalanlayanlar gerçekten mahvolmuşlardır. Sonunda Kıyamet günü ansızın gelip çatınca sırtlarında taşıdıkları günah yükü altında «Eyvah, dünyada kaçırdığımız fırsatlara!» derler. Hey, sırtlarında taşıdıkları o yük, ne kötü bir yüktür!
(Enam 31)

Bu örnekler ile birlikte ‘’Nefsini kınamak’’ Vicdanını sorgulamaktır,İyiyi ve kötüyü bir birinden ayır edebilme yetisidir.Bir azgınlık veya hataya düşüldüğünde Rabbine Nasuh bir Tevbe ile yapmış olduğu azgınlıktan ötürü vicdan muhasebesi yapma sureti ile hataya bir daha düşmemek üzere yönelmektir.

Allah katında üstün ve değerli olan Nefis kendini kınayan eleştiren kendi iç aleminde hesaba çeken ,iyiliği emreden kötülükten alıkoyan,kendi kednini aldatmaktan kaçınan her daim gözetleyenin olduğunu idrak eden nefistir.Bu tür yaşam biçimini kendine hayat biçimi yapan insan heva ve hevesine galip gelebilir.Bize düşen göre kınama hususunda her daim Hakkı gözetmek batılı reddetmek Mazlumu koruyup kollamak çevresini gözetlemek gibi İnsani vazifeleri yerine getirmektir…Geçmişte yapmış olduğu hatalardan dolayı kendini sorguya çekerek en iyiye ve güzele doğru yol almaktır: