Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Nisan 2010, 16:58   Mesaj No:2552

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart re: Kuranı Kerim Hakkında Sorular/Medineweb Çalışması

Cünne: Yeminleri aldatma aracı haline getirmek; Al*lah'ın ismini kullanarak O'nun adına varlıklar üzerinde haksız tahakküm kurmak, insanları sömürmek:

“Allah adına yaptığınız yeminler, erdemliliğe, Allah'a karşı sorumluluk bilincine ve insanlar arasında barışın ge*liştirilmesine engel teşkil etmesin. Zira Allah, her şeyi du*yan, her şeyi bilendir.”

“Onlar ahidlerini yalancılıklarına ve sahtekarlıklarına örtü yaptılar ve böylece başkalarını Allah yolundan alıkoy*dular: bu nedenle onları alçaltıcı bir azap beklemektedir.”

“Onlar yeminlerini yalan ve sahtekarlıklarına kalkan yapmakta ve böylece başkalarını Allah yolundan saptır*maktadırlar. Yaptıkları, gerçekten çok çirkindir: böyledir, çünkü onlar imana erdi(klerini iddia ederHer, halbuki içle*rinde hakikati inkar ederler ve böylece, kalplerine bir mü*hür vurulmuştur, artık neyin doğru, neyin yanlış olduğu*nu anlayamazlar.”

Lafzen, “Allah'ı yeminlerinizden dolayı yapmayın.” 226. ayetten görülebi*leceği gibi bu emir öncelikle boşanma konusundaki yeminlerle ilgilidir, ama yi*ne de genel bir muhteva taşır. Bu konuda Muhammed'in şöyle buyurduğu*na dair birçok sahih rivayet vardır:

“Eğer bir kimse şu şu şeyleri yapacağı ve*ya yapmaktan vazgeçeceğine dair kuvvetli bir yeminde bulunur ama sonra başka türlü davranmanın daha doğru bir yol olacağını anlarsa, bırakın daha doğru olanı yapsın ve bırakın yeminini bozsun ve sonra onun keffaretini ver*sin” Buharı, Müslim ve aynı rivayetin biraz farklı ifadelerle nakledildiği diğer kilaplar.Mâide: 5/89.


Bakara: 2/224.
Yani, başkalarının kalplerine şüphe tohumları ekerek.
Mücâdele: 58/16.
Münâfîkûn: 63/2-3.
Alıntı ile Cevapla