Konu Başlıkları: Tevbe-9/73**Tefsir
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24 Nisan 2010, 18:22   Mesaj No:9

Abdulhamit 1

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Abdulhamit 1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11167
Üyelik T.: 09 Aralık 2009
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Mesaj: 329
Konular: 17
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: Tevbe 29 ayetinin yorumu (Cizye )

Tevbe 29:
Kitap verilenlerden, "Allah’a, ahiret gününe inanmayan, Allah’ın ve Peygamberinin haram kıldığını haram saymayan, hak dinini din edinmeyenlerle, boyunlarını büküp kendi elleriyle cizye verene kadar savaşın. "


TEVBE 29 AYETİNİ (CİZYE ) 2 FAKLI ŞEKİLDE YORUMLAMAK MÜMKÜNDÜR

YORUM 1:


Tevbe 29 Ayetini tek başına değerlendirecek olursak dinde zorlama olduğu çıkar. Ki zorla İslam olun. Olmazsanız dahi Zorla Allah ve peygamberin haram kıldığını siz de haram kılın yoksa sizinle savaşılır ve sizden cizye de alınır.

Halbuki bu ayette zorla islama davet yoktur.

Ayetlerin geneline baktığımızda bu ayetin ancak islama saldırı durumunda geçerli olabileceğini anlarız. Nitekim, Tevbe 29 ayetinin nuzul sebebi araştırıldığında ve Tevbe suresini baştan sona okuduğumuzda, Peygamberle anlaşma yapmış olan yahudiler bu anlaşmalarını bozarak, müşriklerle beraber Müslümanlara karşı savaşmışlardır. Yani ortada İslâm devleti ile yapılan anlaşmayı bozup savaşan hain bir taraf vardır ve bunlar Müslümanlara zarar vermişlerdir.

İşte Tevbe 29’da emredilen bu hainlerin verdiği zarara karşılık olarak hakir bir şekilde savaş tazminatı ödeyinceye onlarla savaşılmasıdır. Yoksa durup dururken herhangi bir kavim ile zoraki vergi verinceye kadar savaşmak değildir. İster Gayri müslüm değil isterse kafir olsunlar, Önemli şart şudur. Eğer ,sulh halinde ve müslümanlara herhangi bir zarar vermiyor inançlarımızla alay etmiyor bize sözlü ve fiili saldırıda bulunmuyorlarsa, bize iyi davranıyor ve bize iyiliklerde bulunuyorlarsa onların bu davranışlarına neden saygı duymayalım. Neden onlara sert davranalım. Bize düşen vazife. Peygamberimizin yaptığı gibi tebliğ görevimizi yapar ve onları kendi halinde bırakırız.

İŞTE AYETLER

(Âl-i İmran: 69 ) " De ki: Ey Ehl-i Kitab! Sizinle bizim aramızda eşit olan bir inanca gelin: 'Allah'tan başkasına kulluk etmeyelim, Allah'ı bırakıp birbirimizi Rab edinmeyelim'. Eğer bu çağrıyı kabul etmezlerse onlara 'Şahit olun ki biz Müslümanız; (yani bir tek Allah'ın iradesine teslim olmuşuzdur') deyin"

BU AYET AYNI ZAMANDA TEVBE 29 AYETİNİ TEFSİR EDEN AYETTİR. YANİ ONLAR MÜSLÜMANLIĞI KABUL ETMEZLERSE ONLARA SALDIRABİLİRSİNİZ ( Cizye de alabilirsiniz ) DEMİYOR. EĞER BU TEBLİĞ ÇAĞRIMIZI KABUL ETMEZLER İSE BİZ ANCAK ONLARA ŞAHİT OLUN Kİ BİZ MÜSLÜMANIZ DİYEBİLİRİZ VEYA SİZİN DİNİNİZ SİZE BİZİM DİNİMİZ BİZE ( Kafirun suresi )

MÜMTEHİNE-8 Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez. Çünkü Allah adalet yapanları sever.

( "Allah... yasaklamaz" ifadesi, bu bağlamda, olumlu bir tavsiyeye işaret eder . Bu düşmanlık ve saldırının olmadığı zamanlarda ise iyiliği hak edenlere iyiliğin yapılabileceğini, ilişkilerde ise dürüstlüğün ve adaletin ilke olacağını belirtiyor)

Mümtehine -9 :Allah sizi, ancak sizinle din hakkında savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran ve çıkarılmanız için yardım eden kimselere dost olmaktan men eder. Kim onlarla dost olursa işte zalimler onlardır.

" Peki, bu âyetleri nereye koyacağız. Allah teala Müslümanlarla savaşmayan kimselere iyilik yapmamızı ve onlara âdil davranmamızı emrediyor.

Bakara. 256-" Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk, sapıklıktan ayırt edilmiştir. Artık her kim tâğutu inkâr edip, Allah’a inanırsa, sağlam bir kulpa yapışmıştır ki, o hiçbir zaman kopmaz. Allah, her şeyi işitir ve bilir. "

Dinde zorlama olmadığı halde, hangi gerekçe ile Müslümanlar başka kavimlere savaş açabilirler. Ne diyecekler Müslümanlar onlara ya İslâm’ı seçin yoksa cizye verin aksi takdirde sizi imha ederiz mi diyecekler.?

Bakara 190- "Size savaş açanlarla Allah yolunda çarpışın. Fakat haksız saldırıda bulunmayın. Çünkü Allah, haksız saldırıda bulunanları sevmez. "

Bu âyette de görüldüğü gibi âyet gâyet açık ve net. Eğer Müslümanlar düşmanlar tarafından saldırıya uğrarlarsa elbette savaşacaklar.!Bu ayette savaşın sebebinin savaş olduğunu açık bir şekilde ifade ediyor. Demek ki herhangi bir çıkar ve dünya ihtirasımız için hiçbir toplumla savaşamayız. Zaten İslam da ki harp anlayışı Saldırı Harbi değil tam aksine bir Müdafaa Harbidir.

DEVAMI OLACAK
__________________
Ne mutlu müslümanım diyene, En büyük Allah başka büyük yok.
Alıntı ile Cevapla