Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03Haziran 2010, 00:08   Mesaj No:2

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Islam'ın sosyal yönü(infak)

Allah’u teala Kuran’i kerimde takva sahipleri olanları vasıflarını anlatırken İman edenler ve aktif bir şuur ile birlikteliği sağlayanlar olarak belirtmektedir.Allah yolunda infak İslamın özellikle üzerinde durduğu toplumsal bir dayanışmanın oluşabilmesi için büyük önem arz etmektedir.
Ey iman edenler, kazandıklarınızın iyi olanından ve sizin için yerden bitirdiklerimizden infak edin. Kendinizin göz yummadan alamayacağınız bayağı şeyleri vermeye kalkışmayın ve bilin ki, şüphesiz Allah, hiç bir şeye ihtiyacı olmayandır, övülmeye layık olandır.
(Bakara 267)

İnfak ruh’unun toplumdaki dayanışma yönüne bakacak olursak ne kadar hassas bir konu olduğu kendiliğinden ortaya çıkacaktır.İnfak dünya nimetlerine karşı olaşabilecek aşırı bağlılığı kırma adına Müslümanların canları ve malları ile yalnızca Allah'a ait olduğunu hatırlatmaktır.İnfak sosyal hayatımızda yardımlaşma, paylaşım ve adalet gibi toplumsal birlikteliği doğrudan etkiler.İnfak ruhunun bu yönü İslam aleminde takva sahibi olanlar için söz konusudur. Allah’ın dini olan İslam’ın hükümlerinin yaşanmadığı cahili toplumlarda İnfak ruhuna sahip olanlara daha hassas görevler düşmektedir.Günümüz şartlarında infak’ın ne kadar önemli bir emir olduğunu gündemimize alabilmeliyiz.Ezilen ve sömürülen müslümanların islami alanlarda yaptıkları mücadelelerine madden ve manen desteklemek asli vazifelerimiz içine alabilmeliyiz.Allah yolunda her alanda infak’ın yapılıp yapılmaması ihlas ve imanla alakalıdır.

İslam dini infakı çokça tavsiye edip bu hususta cimriliği şiddetle reddetmiştir ve kötülük olarak bizlere bildirmiştir.İslam esaslarına göre malın çoğalması ve bereketlenmesi için Allah yolunda feda edebilmektir.
Peygamber efendimiz dönemindeki İnfak ruhunu günümüzde yüksek bir bilincin oluşması topyekün seferber olabilmeliyiz.Parçalanmak bölünmek gibi islam anlayışı dışındaki işlerle uğraşmaktan korunmuş olunur.İnsanlığa verilen düşünme gücü onun yeryüzündeki halifelik görevini yerine getirmesi içindir.yani düşünme yeteneği kullanılarak toplumdaki sorunları çözmekle mükelleftir.Toplumun sorunlarını tüm yönleri ile incelemek adına çalışır ve çözümler bulur.

Müslümanlar temel ihtiyaçlarını karşılamada Allah’ın belirlemiş olduğu sınırları gözetmeli ve kulluk görevlerini o esaslar dahilinde yerine getirmelidir.
Mallarını Allah yolunda infak edenler, sonra infak ettikleri şeyin peşinden başa kakmayan ve eziyet vermeyenlerin ecirleri Rableri katındadır, onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.
(Bakara 262)

İnsanların özelliklerinden olan iyilik yapanları sevmek,kötülük yapanlardan uzaklaşmak vardır.Bazen öyle iyilik yapanlar olur ki, yaptıkları iyilikleri başa kakarak karşısındakinin keşke bu iyiliği yapmasaydı dedirtecek seviyeye getirir.
Alıntı ile Cevapla