Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05Haziran 2010, 14:37   Mesaj No:7

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Müslümanların sınavı fitne

Bizler Müminler olarak Kuran’da geçen kavramları öğrenmek ile mükellefiz büyük öneme sahip olan ve asırlardan beri Ümmeti Muhammedi Binlerce parçaya bölmüş olan Fitne Kavramını ele alalım:Fitne kelime anlamı ile Küfür,Azgınlık,Sapıklık,Günah,Ayrılık,İç ihtilaf vekargaşa,Kavga,Delilik,Bela,Şirk ve Tefrika,Azap,Musibet vb anlamlarda kullanılır.

Fitne kelimesi Kuran'i kerimde şu manalarda da kullanıldığını görmekteyiz:
"Saptırma" (Ali İmran 3/ 7- İsra 17/73)
"Azap" (Sad 38/ 24)
"Yakmak" ( Hadid 57/ 14)
"İşkence" (Nahl 16/ 110)
"Fenalık yapmak" (Nisa 4/ 101)
"Belaya Uğratmak" (Büruc 85/10)
"Delilik" (Kalem 68/6)
"Şirk ve tefrika" (Bakara 2/ 193)
"Kargaşa ve İç ihtilaf " (Bakara 2/191)
"İman zayıflığı - Küfür" (Enfal 6/ 73)
"İsyan-Muhalefet" (Tevbe 9/ 49)

Kuran’i kerimde bu başlıklar altında bizlere anlatılan FİTNE kavramı,Toplum içinde genelde,Huzuru bozma,Kötü davranışlarda bulunma,kargaşa çıkarma,Zann ile yaklaşma,Toplumun huzurunu bozma ve bu tür olumsuzluklara zemin hazırlama gibi kelimeler ile kullanılır.Allah’u Teala Kuran’i Kerim’de Fitneye sebebiyet verme ihtimali veren davranışları Şiddetle yasaklamıştır,Çünkü yıllardır Müslüman’ı Müslüman’a kırdıran Fitnedir.

“Ey dilleriyle iman edip fakat kalbine iman girmemiş olan topluluk! Müslümanların gıybetini yapmayınız, onların mahremlerinin (ırz ve namuslarının) peşine düşüp kusurlarını ortaya koymaya çalışmayınız.Muhakkak bilin kim ki, Müslümanların kusurlarını araştırıp ortaya çıkarmaya çalışırsa (fitne fesat çıkarırsa), Allah da onun kusurlarını ortaya çıkarmaya çalışır. Kim ki, Allah onun kusurlarını ortaya çıkarmaya çalışırsa onu, evinin içerisinde dahi rezil eder.”
(Ebu Davud Edeb 40. V, 194.)

Müslüman’ım diyenler şu hususa dikkat etmek zorundadırlar,dil ile İman etmenin yetmediği İman ettiğini söylediği hakikatleri eylemleri ile ispatlamak zorunda olduğunun bilincinde olmalıdır..Hucurat Suresinde Fitne konusunda şöyle buyurmaktadır.

Ey iman edenler, eğer bir fasık, size bir haber getirirse, onu etraflıca araştırın' Yoksa cehalet sonucu, bir kavme kötülükte bulunursunuz da, sonra işlediklerinize pişman olursunuz.
(Hucurat 6)

Bu ayeti kerimede Allah’u teala bizlere daima uyanık olmamızı ve Fitne çıkaramaya yönelik olan yalan haberler hususunda Müminlerin araştırmasını istemektedir.Çünkü Fitne çıkarmanın en kolay yolu yalan haberler yaymaktır.Müslüman’lar bu tehlikenin farkında olmalıdırlar.Tarih boyunca en büyük fitnelere sebebiyet veren olaylar Ümmeti Muhammed’in birlikteliğini bozmak adına yapılmış olan hareketlerdir.Zalimlere yalakalık yapma adına Dinin esaslarından taviz vermekten çekinmeyenler İslam Ümmetine en büyük kötülüğü yapmış olan Satılmış Din adamlarıdır.İslam tarihinde yaşanan Fitneler Müslüman’ı Müslüman’a kırdırmıştır,Bundan nemalananlar bir çok ayrılık ve kapanmayacak yaraların oluşmasına sebebiyet vermişlerdir,Yalan tarihi değilde gerçek tarihi okuyanlar bilir.

Müslüman’ların içine atılmış nefret tohumlarının ana sebepleri arasında ,Zann ile yaklaşmak Gıybetin yaygınlaşması ile Fitne ve Fesada düşmek toplumun felaketi olmuştur.Lakin İslam toplumunu ayakta tutan ana prensip Muhammed’i çizgi etrafında birlik ve beraberliği sağlamaktır. Allah bizleri ayeti kerimede ayrılmamamız ve Allah’ın ipi olan Hablullaha sımsıkı sarılmamız hususunda uyarmaktadır.Bu bağlanma aracısız Kuran’a ve Peygamber efendimize uymaktır.

Ey iman edenler, Allah'tan nasıl korkup-sakınmak gerekiyorsa öylece korkup-sakının ve siz, ancak müslüman olmaktan başka (bir din ve tutum üzerinde) ölmeyin.
(Ali İmran 102)

Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O'nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar.
(Ali İmran 103)

Kuran’i kerimde Fitneci kişiliğe sahip olanlar hususunda Allah’u Teala şöyle buyurmaktadır.

“(Resulüm) Alabildiğine yemin eden, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan laf götürüp getiren, iyiliği hep engelleyen, mütecaviz, günaha dadanmış….kimselerden hiç birine boyun eğme”
(Kalem 10-12 )

Fitne oluşturmak isteyenlere karşı Müminler uyanık olmalı ve onların serpiştirdikleri yalan ve iftiralara karşı uyanık olmalıdırlar.
Alıntı ile Cevapla