Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05Haziran 2010, 21:29   Mesaj No:8

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart

Namzet Davadar
“(Resulüm) Alabildiğine yemin eden, aşağılık, daima kusur arayıp kınayan, durmadan laf götürüp getiren, iyiliği hep engelleyen, mütecaviz, günaha dadanmış….kimselerden hiç birine boyun eğme”
(Kalem 10-12 )


Kıyameri
fitne ve fesattan korunmanın yollarından biriside fitne yayan şerli insanların üzerine fazlada gitmemek ve fitneye mahal vermeyecek kadar dikkatli davranmaktır.
efendimiz medine de fitne oluşmaması için münafık ve fitneci ibni selülün öldürülme teklifini red etmiş ve ben Muhammed kendi ashabını öldürtüyor dedirtmem demiştir.
bu bize şunu göstermektedir bizler münafık ve fitneci fesatların eline hiç bir şekilde koz vermeyecek kadar dikkatli davranmak/yaşamak zorundayız.

SevgininBedeli
günümüzde fitnenin düşmediği mekan çokçok azdır. çünkü içinde bulunduğumuz yaşam şartları bir yandan iletişimin sınırsızlığı diğer yandan insanların ilme ve bilime gün geçtikçe -gelişen imkanlara rağmen artan uzaklığı fitnenin daha da alevlenenerek artmasını sağlamaktadır. özellikle teknolojideki hızlı gelişim insanlara bir yandan bilgiye ve ilme daha hızlı ulaşmayı sağlarken diğer yandan sanki insanlığın sonunu daha da hızlandırmaktadır. üretilen bir çok araç zamanla insanın/insanlığın aleyhine olmaya başlıyor.

bu anlamda insanı ifsad eden herşey ve her kişi fitnedir diyebiliriz. çünkü esas olan insanın insanca yaşamasıdır. bunu engeleyen/erteleyen her durum ve bu durumun ortaya çıkmasını sağlayan herhes fitnenin içinde bulunmuş olur. zaten islamın temel amacı insanlara insan olarak yeryüzündeki en şerefli varlık olduğu bilincini kazandırmaktır. dolayısıyla insana insani olanın dışında sunulan verilen herşeyi de fitne olarak değerlendirmek mümkündür.


Fitne kelime anlamı ile Küfür,Azgınlık,Sapıklık,Günah,Ayrılık,İç ihtilaf vekargaşa,Kavga,Delilik,Bela,Şirk ve Tefrika,Azap,Musibet vb anlamlarda kullanılır.

bu tanım bize insani değerlerin dışında bulunan herşeyin fitne olduğunu ifade etmektedir. tabii ki bizler müslümanlar olarak fitne ile mücadele etmeliyiz. ancak bunu yaparken çokçok dikkatli olmalıyız ki kendimiz de bilerek veya biilmeyerek bir fitneye sebep olmayalım.

çünkü gözleyebildiğimiz kadarıyla insanların yaşadıkları ortamlarda edinegeldikleri önbilgileri, hayata bakış açılarını/dini düşüncelerini/ sosyal, ekonomik, kültürel hayatlarını ciddi anlamda şekillendiriyor. bu göz ardı edilemeyecek bir gerçekliktir. dolayısıyla atalar aracılığıyla aktarılagelen birçok bilgi/ dini ritüel anlamı anlaşılmadan ya da hiç düşünülmeden aynen tekrarlanarak devam ettiriliyor. hakikat elçilerinin yumuşak sözle bu insanlara bir şekilde ulaşması, bu insanları doğruya kanalize etmesi gerekiyor. tam da bu noktada şunu tekrar hatırlamakta fayda var: yüce yaratıcı insanı aklını kullanması noktasında çok ciddi bir şekilde uyarıyor/ teşvik ediyor/ sorumlu tutuyor.

yüce rabbimden hertürlü fitneden beri etmesini dilerim...
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla