Konu Başlıkları: Ne Hediyesi Yahu??
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14Haziran 2010, 14:00   Mesaj No:4

LeyL!

Avatar Otomotik
Durumu:LeyL! isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9071
Üyelik T.: 09 Temmuz 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Almanya
Yaş:37
Mesaj: 8
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

Hediyeleşmek sünnettir. Bu sünneti uygulayanlardan oluruz ins.




Hediyeyi hediye etmek sünnet midir?

Peygamberimiz kendine gelen hediyeleri ashabına ikram ederdi. Bu nedenle bize verilen hediyeleri başkalarına vermenin bir sakıncası olmadığı gibi sünnet sevabı da alırız.

Hediyeleşmek sünnettir. Bunda bütün alimlerimiz müttefiktirler ve hediyeleşmişler. Fakat İslam dini, her şeyde olduğu gibi hediyeleşme tarzına da bazı sınırlar getirmiştir. Şöyle ki: hediyeleşirken riyaya girmemek. Kendimizi gücümüzün yetmediği lüks şeyler almamaya zorlamak. Çünkü, hediye vereceğimiz kişi ile samimiyetimiz varsa, kendimizi zorlamanın hiçbir anlamı yoktur. Samimiyetimiz yoksa zaten hediye vermek zorunda değiliz.

Bununla beraber, hediyeyi Allah rızası için vermek gerekir. Herhangi bir işimiz düştüğünde değil, işimizin olmadığında vermek gerekir. Çünkü bazen hediye adı altında menfaat gözetilebilir. Bu durum verilen hediyeyi hediye olmaktan çıkarmaktadır. Karşıdaki adam da bunu yaptığı iş karşılığı alıyorsa onu da günaha sokmuş oluruz. Yani adamı rüşvet almaya zorluyoruz. Bundan böyle alıştığı bu tarza göre hareket etmeyen insanların işini ya yapmayacak ya da işini ağırdan alacaktır. Buna da dikkat etmek gerekir.


sorularla islam editör
Alıntı ile Cevapla