Konu Başlıkları: Fatiha Suresi-GİRİŞ/Medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Temmuz 2010, 19:49   Mesaj No:30

Abdulhamit 1

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Abdulhamit 1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11167
Üyelik T.: 09 Aralık 2009
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Mesaj: 329
Konular: 17
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

O Rahmân ve Rahimdir.

YAN YANA DURAN 2 KELİME RAHMAN VE RAHİM

Allahın pek güzel isimlerinden Nedir Rahman, nedir Rahim ?

Rahman pek merhametli, pek acıyan pek Koruyan, pek himaye eden

Rahmân" rahmetten kelimesinden türemiş Allah'ın yüce ismidir.

Rahmetin İki Çeşidi var; Rahmân ve Rahîm

Er-Rahmânın anlamı: Ezelde bütün yaratılmışlar hakkında hayır ve rahmet irâde buyuran sevdiğini sevmediğini ayırdetmeyerek bütün varlıklara sayısız nimetler ihsan buyuran demektir.

Dikkat ki Rahman kelimesinin anlamında Allah rahmetini mumin- kafir ayrımı yapmadan her canlıya yayması vardır ve yaymakta

ALLAHIN KAÇ ÖZEL İSMİ VAR ( YALNIZCA VE SADECE KENDİSİNE AİT OLAN ) BİR BAŞKASINA VERİLMEYEN ? İŞTE BUNLARDAN BİRİ DE RAHMAN

Hep Dikkatimi hep çekmiştir. Allahın esmaül hüsnalarından Rahman sıfatı BİR BAŞKASINA isim olarak verilemiyor. Neden acaba ?

Rahmân Allah'ın hem sıfatı hem de bir özel ismidir Nasıl ki Allah KENDİSİNE HAS ÖZEL İSMİ İSE VE ÖZEL olarak bir başkasına verilemiyorsa Rahman da öyledir. Allahın kendine has özel BİR ismidir RAHMAN

PEKİ RAHMAN İSMİ BAŞKASINA VERİLEMİYORDA NASIL OLUYORDA RAHİM İSMİ BİR BAŞKASINA VERİLEBİLİR ?

"Rahmân" kullardan bir benzerinin çıkması mümkün olmayan sadece Allaha ait kavramdır, Rahim de ise ancak sevdiğine merhamet edebilen şeklinde ince bir ayrıntı vardır

Rahmân sıfatı peygamberler dahil hiçbir insan için kullanılamaz. Çünkü karşılıksız ve kayıtsız şartsız rahmet ve merhamet ifade eden Rahmân sıfatı insanın fıtrî yapısına asla uygun değilidir.

NEDEN VE NASIL UYGUN DEĞİL ?

Çünkü insan böyle bir merhameti gösterme gücüne yaradılışı icabı sahip değildir.. VE hiçbir zaman da OLAMAYACAK DA Dostları kadar düşmanlarına kendisine inananlar kadar kendisini inkâr edenlere de rahmet ve merhamet gösterebilmek ancak Allahtır ve bu özellik ancak ALLAHIN ŞANINDANDIR.

"(ALLAH ) Kendi üzerine rahmet'i yazdı." (6/En'âm 12)

Er-Rahmân Er-Rahîm isimleri iki türlü rahmet ifade eder. Er-Rahmân isminin ifade ettiği rahmet daha önce söylediğim gibi hiçbir şarta hiçbir gayret ve irâdeye bağlı olmayarak ihsan edilen rahmettir. Bu öylesine geniş bir rahmettir ki bütün varlıkları kaplıyor. Bunda çalışan çalışmayan suçlu itaatli imanlı imansız ayırt edilmez.

Er-Rahîm isminin de de rahmet vardır. Er-Rahîm isminin ifade ettiği rahmet ise muminlere ahiretttte bir mükâfat olmak üzere verilen rahmettir ki en az bire on'dur. Üstelik kötülüklerin affı ve bunları salih amellere çevrilmesi de, takva nispetine göre Allah'ın daha fazla ve hatta sınırsız ve hesapsız mükâfatları da vardır.. İyi bilmek ve unutmamak lâzımdır ki âhiret için çalışanlarla çalışmayanlar eşit muâmele görmeyeceklerdir.

O halde özetlersek;

Rahmân dünya ve âhirette; Rahîm ise sadece âhirette merhamet edendir. Rahmân tüm yaratılmışlara; Rahîm ise sadece mü'minlere merhamet edendir. Yani Rahmân dünyada mü'min kâfir münafık herkese acıyıp rahmet ederken; Rahîm ise âhirette sadece mü'minlere merhamet edecek olan demektir.

Mâliki yevmiddîn ile devam edeceğim
Alıntı ile Cevapla